Zöldfűszeres sonkás penne


Hozzávalók


20 dkg penne, azaz
tollhegytészta (rövid
csőtészta is jó hozzá)
só
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1-1 csokor friss
petrezselyem, bazsalikom,
majoránna
15 dkg füstölt, főtt sonka
só, őrölt bors
3 dkg Rama
margarin
2 evőkanál finomliszt
4 dl tej
1 dl tejszín
a tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa
a tetejére:
4 evőkanál fűszeres
paradicsommártás

A tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és lecsöpögtetjük. A zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, és a kis kockákra vágott sonkát is hozzáadjuk. Egy lábasban a megolvasztott margarinon a lisztet megfuttatjuk, a tejjel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és sűrű mártássá főzzük. A tejszínnel hígítjuk, majd a főtt tésztát beleforgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütőbe tolva, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 185 °C) 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva fűszeres paradicsommártással meg-öntözve tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 638 kcal / 2667 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Szekszárdi kadarka 2000).