Zöldfűszeres sonkás penne
Hozzávalók
20 dkg penne, azaz tollhegytészta (rövid csÅ‘tészta is jó hozzá) só 3 gerezd fokhagyma 3 evÅ‘kanál olÃvaolaj 1-1 csokor friss petrezselyem, bazsalikom, majoránna 15 dkg füstölt, fÅ‘tt sonka só, Å‘rölt bors 3 dkg Rama margarin 2 evÅ‘kanál finomliszt 4 dl tej 1 dl tejszÃn a tepsi kikenéséhez: vaj, zsemlemorzsa a tetejére: 4 evÅ‘kanál fűszeres paradicsommártás
A tésztát lobogva forró, sós vÃzben kifÅ‘zzük, leszűrjük, és lecsöpögtetjük. A zúzott fokhagymát az olajon megfuttatjuk, a felaprÃtott zöldfűszereket beleszórjuk, és a kis kockákra vágott sonkát is hozzáadjuk. Egy lábasban a megolvasztott margarinon a lisztet megfuttatjuk, a tejjel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és sűrű mártássá fÅ‘zzük. A tejszÃnnel hÃgÃtjuk, majd a fÅ‘tt tésztát beleforgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütÅ‘be tolva, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 185 °C) 30 percig sütjük. Nagy kockákra vágva fűszeres paradicsommártással meg-öntözve tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 638 kcal / 2667 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Szekszárdi kadarka 2000).
|