Húsvéti marcipántorta


Hozzávalók (12 szelethez)


a tésztához:
6 tojás, 25 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
12 dkg finomliszt
12 dkg kukoricaliszt
a töltelékhez:
5 dl tej, 1 csomag
vaníliás pudingpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 evőkanál azonnal
oldódó kávépor
5 dkg porcukor
20 dkg mogyorókrém
2 evőkanál darált
mogyoró
25 dkg Rama
margarin
2 evőkanál rum
20 dkg narancslekvár
a díszítéshez:
20 dkg sárga és 10 dkg
vegyes színű marcipán
10 dkg kristálycukor

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, közben a reszelt citromhéjat is beleszórjuk. A kétféle lisztet összekeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. Egy kb. 26 centi átmérőjű kerek formát sütőpapírral kibélelünk, és a tésztát beleöntjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A töltelékhez 4 evőkanál tejet a pudingporral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, a kávéval és cukorral összekeverünk. A maradék tejet felforraljuk, a tűzről lehúzzuk, és a folyékony pudingkrémet habverővel belekeverjük. Ismét felforraljuk, majd a tüzet elzárjuk alatta. A mogyorókrémet vízgőzre állított edényben felolvasztjuk, a darált mogyorót beleszórjuk, és az egészet a pudingba dolgozzuk. A margarint megolvasztjuk, a rummal ízesítjük, és kis adagokban ezt is hozzáadjuk. A kihűlt tésztát 3 lapba vágjuk, és a megmelegített, simára kevert lekvárral mindegyiket megkenjük. A pudingkrém felét az alsó lapra simítjuk, a következőt ráfektetjük, erre kerül a maradék krém, amiből egy keveset a harmadik, azaz a fedőlap bekenésére használunk. Az így elkészült tortát néhány órára hideg helyre tesszük, hogy a krém jól megszilárduljon. A sárga marcipánt kristálycukorral beszórt gyúródeszkán vékony körlappá nyújtjuk, és a tortát befedjük vele. Színes marcipántojásokkal és levelekkel körberakjuk, amit masszából magunk is formálhatunk, de készen is vehetünk.


Elkészítési idő: 1 óra 50 perc + dermesztés.
Egy adag: 501 kcal / 2095 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Badacsonyi Zeusz 2000).