Meggyes pite
Hozzávalók
(8)
tésztához: 20 dkg liszt 10 dkg hideg margarin 5 dkg édesÃtÅ‘por 4 csepp vanÃliaaroma 1 tojássárgája töltelékhez: 30 dkg mélyhűtött meggy 5 dkg édesÃtÅ‘por 4 teáskanál liszt 4 teáskanál étkezési keményÃtÅ‘ 1 csipet Å‘rölt szerecsendió
A tésztához gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a lisztet a margarinnal, az édesÃtÅ‘porral, a vanÃliaaromával, 1 csipet sóval és a tojássárgájával. Cipóvá formázzuk, és kb. 30 percre betesszük a hűtÅ‘be. A meggyet hagyjuk felengedni, a lecsepegÅ‘ levét felfogjuk, kimérünk belÅ‘le 2 dl-t. Kis lábosban összekeverjük az édesÃtÅ‘port, a lisztet, az étkezési keményÃtÅ‘t, a szerecsendiót. Hozzáöntjük a meggylevet, felforraljuk, és kevergetve 1 percig rotyogtatjuk. Félrehúzzuk, és belekeverjük a meggyet. Lisztezett deszkán a tészta 2/3-át akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy kb. 24 cm átmérÅ‘jű tűzálló tálat úgy, hogy a peremére is jusson. A tésztát a formába nyomkodjuk. RásimÃtjuk a meggyes masszát. A sütÅ‘t 220 fokra (gázsütÅ‘ 4. fokozat) elÅ‘melegÃtjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, és 10-12 darab kb. 1 cm vastag csÃkokra vágjuk. A csÃkokat rácsosan a süteményre fektetjük. A sütÅ‘ben kb. 35-40 percig sütjük. Kihűtve, szeletelve tálaljuk.
|