Magyaros töltött paprika
Hozzávalók
(4)
8 közepes paprika 1 közepes fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 1 szál zellerzöld 1 evÅ‘kanál olaj 40 dkg darált hús (sertés, marha, pulyka) 8 dkg rizs 1 tojás 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika 1 l paradicsom ivólé vagy 10 dkg sűrÃtett paradicsom 1 kávéskanál cukor 3 evÅ‘kanál (rizs)liszt néhány szál petrezselyem
Nem túl húsos, kerekded végű paprikákat vásárolunk, megmossuk, kicsumázzuk Å‘ket, az ereket és magokat eltávolÃtjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A zellerzöldet leöblÃtjük.
A töltelékez megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Lehúzzuk a tűzrÅ‘l, hozzáadjuk a darált húst, a rizst, a tojást, a pirospaprikát, az áttört fokhagymát, Ãzlés szerint sót és borsot, alaposan összedolgozzuk, és a paprikákba töltjük (nem túl szorosan, mert fÅ‘zés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák). A paradicsomlét (vagy az 1 l hideg vÃzzel elkevert, sűrÃtett paradicsomot) 1 kávéskanál sóval, a cukorral és a zellerzölddel felforraljuk. Beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára fÅ‘zzük (kb. 30 perc). Nem kevergetjük, csak meg-megrázogatjuk a lábast! A paprikákat óvatosan, szűrÅ‘kanállal kiemeljük a paradicsomlébÅ‘l, a zellert kidobjuk. A rizslisztet simára keverjük 2 dl hideg vÃzzel, a paradicsomhoz adjuk, és 5 percig szelÃden forraljuk. Visszatesszük a mártásba a paprikákat, éppen csak összeforraljuk, Ãzlés szerint utánasózzuk, végül mély tálba szedjük, és petrezselyemmel dÃszÃtjük. Sós vÃzben fÅ‘tt, burgonyát, tejfölt kÃnálhatunk hozzá.
|