Világszép gyümölcskocsonya
Hozzávalók
(6 személyre)
80 dkg friss eper, szeder, málna és áfonya vegyesen lehet másféle is a lényeg, hogy piros és kékes fekete gyümölcsök egyenlő arányban legyenek
4 dl teszÃn
4 dkg zselatinpor
6-8 evőkanál cukor
4 dl joghurt
A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük. A fele tejszÃnt a zselatinporral és a cukorral szorgalmasan kevergetve 2-3 percig forraljuk, amÃg a zselatin elolvad. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a többi tejszÃnnel és a joghurttal összekeverjük. MielÅ‘tt megkocsonyásodhatna – vagyis még langyosan – az egynegyedét egy nedves celofánnal kibélelt püspökkenyérformába simÃtjuk, majd az egyik fajta gyümölcsöt egyenletesen rászórjuk. HűtÅ‘szekrényben dermedni hagyjuk, de akár a mélyhűtÅ‘be is betehetjük. A maradék zselatinos, tejszÃnes keveréket a művelet folytatásáig vÃzgÅ‘zre állÃtjuk, nehogy megkocsonyásodjon, közben többször megkeverjük. Ha a formába töltött tejszÃnes gyümölcsréteg megszilárdult, a zselatinos tejszÃnt a tűzrÅ‘l lehúzzuk. Kicsit hűlni hagyjuk, a következÅ‘ negyedét az elsÅ‘ réteg gyümölcsre kenjük, újabb sor, de más szÃnű gyümölccsel megszórjuk és újra behűtjük. A maradék zselatinos masszát ismét vÃzgÅ‘zre tesz-szük. A rétegezést Ãgy folytatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a tetejére ne gyümölcs kerüljön. Amikor teljesen megdermedt, a celofán segÃtségével ügyesen kiemeljük a formából. Miután a gyümölcskocsonyát „lemeztelenÃtettük”, forró vÃzbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc.
Egy adag: 358 kcal / 1497 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor (Royal oporto tawny).
|
Fénykép: Paolla Salviono Martini. |
|
|