Világszép gyümölcskocsonya


Hozzávalók (6 személyre)


80 dkg friss eper, szeder, málna és áfonya vegyesen lehet másféle is a lényeg, hogy piros és kékes fekete gyümölcsök egyenlő arányban legyenek
4 dl teszín
4 dkg zselatinpor
6-8 evőkanál cukor
4 dl joghurt

A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük. A fele tejszínt a zselatinporral és a cukorral szorgalmasan kevergetve 2-3 percig forraljuk, amíg a zselatin elolvad. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a többi tejszínnel és a joghurttal összekeverjük. Mielőtt megkocsonyásodhatna – vagyis még langyosan – az egynegyedét egy nedves celofánnal kibélelt püspökkenyérformába simítjuk, majd az egyik fajta gyümölcsöt egyenletesen rászórjuk. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, de akár a mélyhűtőbe is betehetjük. A maradék zselatinos, tejszínes keveréket a művelet folytatásáig vízgőzre állítjuk, nehogy megkocsonyásodjon, közben többször megkeverjük. Ha a formába töltött tejszínes gyümölcsréteg megszilárdult, a zselatinos tejszínt a tűzről lehúzzuk. Kicsit hűlni hagyjuk, a következő negyedét az első réteg gyümölcsre kenjük, újabb sor, de más színű gyümölccsel megszórjuk és újra behűtjük. A maradék zselatinos masszát ismét vízgőzre tesz-szük. A rétegezést így folytatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a tetejére ne gyümölcs kerüljön. Amikor teljesen megdermedt, a celofán segítségével ügyesen kiemeljük a formából. Miután a gyümölcskocsonyát „lemeztelenítettük”, forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.


Elkészítési idő: 35 perc.
Egy adag: 358 kcal / 1497 kJ.
Italajánlat: édes vörösbor (Royal oporto tawny).
     Fénykép: Paolla Salviono Martini.