Máglyarakás Ãnyenc módra
Hozzávalók
6 db körte 1 teáskanál Å‘rölt szegfűszeg és szegfűbors 1 citrom reszelt héja 25 dkg margarin 8 db öreg zsemle 1 l tej (szűken) 3 egész tojás + 3 tojásfehérje 30 dkg cukor 2 csomag vanÃliás cukor 20 dkg áfonya- vagy szilvalekvár édes morzsa 1 üvegcse vilmoskörte aroma
Tegyük fel a tejet forralni. A tojások sárgáját, a cukor harmadát, a citrom héját és egy csomag vanÃliás cukrot jól kikeverünk, és a forró tejhez keverjük.
A zsemléket vágjuk vastag szeletekre (ha nem elég szikkadtak, mikróval rásegÃthetünk), majd áztassuk a tejbe.
A körtéket meghámozzuk, magozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A margarin nagy részével, az őrölt fűszerrel és a cukor harmadával puhára pároljuk.
Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki a margarin maradékával, szórjuk be édes morzsával. Tegyük bele a zsemle kétharmadát, erre tegyük rá a körtét. Merjük rá a maradék zsemlét. Erre öntsük rá a lekvárt.
ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben közepes lángon süssük fél órán át. AmÃg sül, a tojások fehérjét verjük kemény habbá (ha az elején csöppentünk bele pár csepp ecetet, gyorsabban lesz kemény), miközben verjük, a vége felé tegyük bele a körtearomát, maradék cukrot és vanÃliás cukrot.
Ha letelt a fél óra, kenjük ezt a sütemény tetejére, és eggyel kisebb fokozaton süssük további negyed órán át. Végül zárjuk el a sütÅ‘t, és szárÃtsuk további tÃz percet. Melegen nagyon finom, bár másnap hidegen sokkal szebben lehet szelni.
|