Máglyarakás ínyenc módra


Hozzávalók


6 db körte
1 teáskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors
1 citrom reszelt héja
25 dkg margarin
8 db öreg zsemle
1 l tej (szűken)
3 egész tojás
+ 3 tojásfehérje
30 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg áfonya- vagy szilvalekvár
édes morzsa
1 üvegcse vilmoskörte aroma

Tegyük fel a tejet forralni. A tojások sárgáját, a cukor harmadát, a citrom héját és egy csomag vaníliás cukrot jól kikeverünk, és a forró tejhez keverjük. A zsemléket vágjuk vastag szeletekre (ha nem elég szikkadtak, mikróval rásegíthetünk), majd áztassuk a tejbe. A körtéket meghámozzuk, magozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A margarin nagy részével, az őrölt fűszerrel és a cukor harmadával puhára pároljuk. Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki a margarin maradékával, szórjuk be édes morzsával. Tegyük bele a zsemle kétharmadát, erre tegyük rá a körtét. Merjük rá a maradék zsemlét. Erre öntsük rá a lekvárt. Előmelegített sütőben közepes lángon süssük fél órán át. Amíg sül, a tojások fehérjét verjük kemény habbá (ha az elején csöppentünk bele pár csepp ecetet, gyorsabban lesz kemény), miközben verjük, a vége felé tegyük bele a körtearomát, maradék cukrot és vaníliás cukrot. Ha letelt a fél óra, kenjük ezt a sütemény tetejére, és eggyel kisebb fokozaton süssük további negyed órán át. Végül zárjuk el a sütőt, és szárítsuk további tíz percet. Melegen nagyon finom, bár másnap hidegen sokkal szebben lehet szelni.