Kelkáposztafőzelék
Hozzávalók
(4)
1 kg kelkáposzta 1 kis fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál köménymag 20 dkg burgonya 4 evőkanál olaj 4 dkg liszt fél kávéskanál pirospaprika
A kelkáposztát megmossuk, lecsorgatjuk, torzsáját kivágjuk, leveleit ujjnyi vékony csÃkokra szeljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát és a köménymagot teatojásba zárjuk, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük. A burgonyát megtisztÃtjuk, megmossuk, apróra felkockázzuk.
Nagyobb edényben felforralunk 1,5 l vizet, kissé megsózzuk, beledobjuk a kelkáposztát, a burgonyát és a teatojást, majd félig lefedve, mérsékelt tűzön az egészet puhára fÅ‘zzük (20-25 perc). Az olajban világosra pirÃtjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig fonnyasztjuk benne. Lehúzzuk a tűzrÅ‘l, meghintjük a pirospaprikával, simára keverjük 1 dl hideg vÃzzel, majd apránként hozzáadunk 1-2 merÅ‘kanál fÅ‘zÅ‘lét, és a kelkáposztához szűrjük-keverjük. 10 percig fedÅ‘ nélkül, szelÃden forraljuk, hogy rántás Ãzét elveszÃtse. EltávolÃtjuk a fÅ‘zelékbÅ‘l a teatojást, Ãzlés szerint utánasózzuk, és frissen Å‘rölt borssal fűszerezzük. Feltétként pörköltet, fokhagymás sülthúst, fasÃrtot vagy grillezett krinolint, lecsókolbászt adhatunk hozzá.
|