Különleges gyümölcskenyér
Hozzávalók
8 db kalácshoz: 35 dkg margarin 10 dkg mandula 5 dkg kandÃrozott gyömbér 20 dkg piros mazsola 10 dkg fekete mazsola 5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj 5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj 1 dl rum 3 evÅ‘kanál gyömbérszirup 6 dkg élesztÅ‘ 12,5 dkg cukor 1,25 dl tej 60 dkg liszt 1 teáskanál reszelt citromhéj egy csipet só margarin a sütÅ‘forma kikenéséhez 15 dkg porcukor a dÃszÃtéshez
A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprÃtjuk. A kandÃrozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a két fajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citrom- és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük. Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük, és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen.
A tejet meglangyosÃtjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztÅ‘t, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amÃg az élesztÅ‘ feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztÅ‘t, a megolvasztott margarin egyharmadát, és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük, és kb. egy óráig kelesztjük, amÃg térfogata kétszeresére nÅ‘. A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük. A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk. A sütÅ‘lapot kikenjük margarinnal, és erre tesszük a kalácsokat. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben 175-200 fokon kb. 50 percig sütjük. A forró kalácsokat a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bÅ‘ven megszórjuk.
|