Különleges gyümölcskenyér


Hozzávalók


8 db kalácshoz:
35 dkg margarin
10 dkg mandula
5 dkg kandírozott gyömbér
20 dkg piros mazsola
10 dkg fekete mazsola
5 dkg felkockázott, cukrozott citromhéj
5 dkg felkockázott, cukrozott narancshéj
1 dl rum
3 evőkanál gyömbérszirup
6 dkg élesztő
12,5 dkg cukor
1,25 dl tej
60 dkg liszt
1 teáskanál reszelt citromhéj
egy csipet só
margarin a sütőforma kikenéséhez
15 dkg porcukor a díszítéshez

A mandulát leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd durvára felaprítjuk. A kandírozott gyömbért apró darabokra vágjuk, majd a két fajta mazsolával, a felkockázott, cukrozott citrom- és narancshéjjal a gyömbérszirupba keverjük. Végül hozzáadjuk a rumot, elkeverjük, és egy éjszakán át pihentetjük, hogy jól átérjen. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, ezután meleg helyen pihentetjük kb. 10 percig, amíg az élesztő feljön a tetejére. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal egy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott margarin egyharmadát, és kézi mixerrel sima tésztává dagasztjuk. Lefedve meleg helyre tesszük, és kb. egy óráig kelesztjük, amíg térfogata kétszeresére nő. A mandulát és a beáztatott gyümölcsöket a megkelt tésztába dagasztjuk, majd újból pihentetjük. A tésztából nyolc kisméretű kalácsot formázunk. A sütőlapot kikenjük margarinnal, és erre tesszük a kalácsokat. Előmelegített sütőben 175-200 fokon kb. 50 percig sütjük. A forró kalácsokat a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, és porcukorral bőven megszórjuk.