Különleges erőleves
Hozzávalók
(4)
50 dkg vöröshagyma 1 szál sárgarépa 1 csokor petrezselyem 1 paradicsom 1 mokkáskanál őrölt gyömbér 1 csipet őrölt szerecsendió 3 tojásfehérje 1 evőkanál paradicsompüré 5 dkg gyöngyhagyma 4 vékony póréhagyma 5 dkg barna sampinyon 2 dl rozé bor
A sütÅ‘t 200 fokra (gázsütÅ‘ 3. fokozat) elÅ‘melegÃtjük. A vöröshagymát héjastól megmossuk, csak a talpát vágjuk le. Félbevágjuk, és vágott felével felfelé tepsire rakjuk. A sütÅ‘ben addig sütjük, amÃg megpuhul, és a felülete megpirul (ezzel kivonjuk csÃpÅ‘sségét és a nedveket). Közben megtisztÃtjuk a répát, négybe vágjuk, a petrezselymet leöblÃtjük, felaprÃtjuk. A paradicsomot megmossuk, kettévágjuk.
A hagymát átrakjuk egy fazékba, hozzáadjuk a petrezselymet, a sárgarépát, a paradicsomot, sóval, gyömbérrel, szerecsendióval fűszerezzük. A tojásfehérjét elkeverjük a paradicsompürével. A hagymát felöntjük 1,2 l vÃzzel, belekeverjük a tojásfehérjés paradicsompürét, lassú tűzön felforraljuk, közben lágyan megkeverjük. GyöngyözÅ‘ forralással 1 órán keresztül fÅ‘zzük. Némi pihentetés után ruhán átszűrjük. A gyöngyhagymát megtisztÃtjuk, a póréhagymát megmossuk, karikákra vágjuk. A gombát megtisztÃtjuk, vékony szeletkékre vágjuk. A bort felforraljuk, beletesszük a gyöngyhagymát, a pórét és a gombát. Puhára fÅ‘zzük, majd leszűrjük. Az átszűrt hagymalevest a gyöngyhagymával, a póréval és a gombával kÃnáljuk.
|