Különleges erőleves


Hozzávalók (4)


50 dkg vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 paradicsom
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
3 tojásfehérje
1 evőkanál paradicsompüré
5 dkg gyöngyhagyma
4 vékony póréhagyma
5 dkg barna sampinyon
2 dl rozé bor

A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vöröshagymát héjastól megmossuk, csak a talpát vágjuk le. Félbevágjuk, és vágott felével felfelé tepsire rakjuk. A sütőben addig sütjük, amíg megpuhul, és a felülete megpirul (ezzel kivonjuk csípősségét és a nedveket). Közben megtisztítjuk a répát, négybe vágjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk, kettévágjuk. A hagymát átrakjuk egy fazékba, hozzáadjuk a petrezselymet, a sárgarépát, a paradicsomot, sóval, gyömbérrel, szerecsendióval fűszerezzük. A tojásfehérjét elkeverjük a paradicsompürével. A hagymát felöntjük 1,2 l vízzel, belekeverjük a tojásfehérjés paradicsompürét, lassú tűzön felforraljuk, közben lágyan megkeverjük. Gyöngyöző forralással 1 órán keresztül főzzük. Némi pihentetés után ruhán átszűrjük. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, a póréhagymát megmossuk, karikákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, vékony szeletkékre vágjuk. A bort felforraljuk, beletesszük a gyöngyhagymát, a pórét és a gombát. Puhára főzzük, majd leszűrjük. Az átszűrt hagymalevest a gyöngyhagymával, a póréval és a gombával kínáljuk.