Krémes sütőtökleves
Hozzávalók
1 sütÅ‘tök (1 kg körüli) 2-3 szem krumpli 1 doboz tejszÃn 1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma olÃvaolaj szerecsendió bors ételÃzesÃtÅ‘ vagy 2 leveskocka levesbetétnek: egy marék pirÃtott tökmag tökmagolaj kéksajt darabkák pirÃtott kenyér
A sütÅ‘tököt megpucoljuk, a húsát kockára vágjuk. A krumplikkal hasonlóképpen bánunk, és annyi vÃzben, amennyi bÅ‘ven elfedi (a vizet az ételÃzesÃtÅ‘vel vagy leveskockával megÃzesÃtettük), feltesszük fÅ‘ni.
A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirÃtjuk. Ha a krumpli és a tök is puhára fÅ‘tt (kb. 20 perc), a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszÃnt, és felöntjük még annyi vÃzzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta.
Tálaláskor meghintjük pirÃtott tökmaggal és tökmagolajjal, esetleg pirÃtott kenyérrel és kéksajt morzsalékkal.
|