Krémes sütőtökleves


Hozzávalók


1 sütőtök (1 kg körüli)
2-3 szem krumpli
1 doboz tejszín
1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma
olívaolaj
szerecsendió
bors
ételízesítő vagy 2 leveskocka
levesbetétnek:
egy marék pirított tökmag
tökmagolaj
kéksajt darabkák
pirított kenyér

A sütőtököt megpucoljuk, a húsát kockára vágjuk. A krumplikkal hasonlóképpen bánunk, és annyi vízben, amennyi bőven elfedi (a vizet az ételízesítővel vagy leveskockával megízesítettük), feltesszük főni. A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirítjuk. Ha a krumpli és a tök is puhára főtt (kb. 20 perc), a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük még annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta. Tálaláskor meghintjük pirított tökmaggal és tökmagolajjal, esetleg pirított kenyérrel és kéksajt morzsalékkal.