Krémes epertorta
Hozzávalók
12 szelethez: piskótához: 5 tojás 10 dkg cukor 10 dkg liszt krémhez: 30 dkg eper 5 tojás 25 dkg porcukor 40 dkg lágy vaj dÃszÃtéshez: 4 dl tejszÃn
Kibélelünk sütÅ‘papÃrral egy 26 cm átmérÅ‘jű kapcsos tortaformát. A sütÅ‘t 180 fokra (gázsütÅ‘ 2. fokozat) elÅ‘melegÃtjük.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a cukrot, és addig verjük, amÃg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a sárgáját, és beleszitáljuk a lisztet. A formába simÃtjuk, és a sütÅ‘ben aranysárgára (tűpróba) sütjük. KiborÃtjuk, és kihűtjük. Az epret megtisztÃtjuk, megmossuk, 12 szép szemet félreteszünk a dÃszÃtéshez, a többit összeturmixoljuk. A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a porcukorral habosra keverjük. Beledolgozzuk a lágy vajat és az eperturmixot. A tortaformát ismét kibéleljük sütÅ‘papÃrral. A piskótát vÃzszintesen kettévágjuk, belefektetjük az alsó lapot, és rásimÃtjuk az eperkrémet. RáborÃtjuk a felsÅ‘ lapot, és a tortát 12 órára betesszük a mélyhűtÅ‘be. Tálaláskor a fagyott tortát tálra emeljük. A tejszÃnt keményé habbá verjük, és bevonjuk vele a tortát. A tetejére, kijelölve a szeletek helyét habrózsákat nyomunk. Kettévágva rátesszük az eperszemeket, és tálaljuk.
|