Karfiolos sajtleves
Hozzávalók
(4)
1 fej vöröshagyma 1 nagyobb karfiol (kb. 90 dkg) 2 dkg vaj 3 mokkáskanál Å‘rölt mustármag 6 dl félzsÃros tej 1,5 dl zöldségleves (kockából) 1 babérlevél 2 mokkáskanál napraforgóolaj 10 dkg érett cheddar sajt 1 evÅ‘kanál vágott friss petrezselyem
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A karfiolt megtisztÃtjuk, rózsáira szedjük, és alaposan megmossuk.
A vajat egy nagy lábasban felolvasztjuk, és a hagymát gyakran kavargatva mérsékelt hÅ‘fokon 3 percig pirÃtjuk benne, amÃg megfonnyad. Belekeverjük az Å‘rölt mustármagot. Néhány karfiolrózsát félreteszünk, a többit a lábasba tesszük a tejjel, a levessel és a babérlevéllel együtt. Felforraljuk, majd mérsékelt hÅ‘fokon, lefedve csendesen fÅ‘zzük, amÃg a karfiol megpuhul (kb. 15 perc). Közben felforrósÃtjuk fel az olajat teflonserpenyÅ‘ben. A félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve 4–5 percig sütjük benne, amÃg enyhén megbarnulnak. Félretesszük. A babérlevelet kivesszük, és a levest botmixerrel, vagy turmix-, illetve háztartási robotgépben péppé zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk Ãzlés szerint, majd újra forrásig felmelegÃtjük. Félrehúzzuk, belereszeljük sajtot, és addig keverjük, amÃg a sajt megolvad. Tányérokba szedjük, megszórjuk a pirÃtott karfiolrózsákkal és petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.
|