Korhely halászlé
Hozzávalók
(5-6)
személyenként 25-30 dkg nemes hal (jó, ha van a ponty mellett harcsa, esetleg süllő) 1 pontyfej kb. 50 dkg keszeg 2 vöröshagyma 1 cseresznyepaprika 2 kávéskanál édes pirospaprika néhány szem bors 1-2 citromkarika kevés citromlé 1 dl tejföl
A megtisztÃtott hagymát karikára vágjuk, és a halfejjel, amibÅ‘l eltávolÃtottuk a keserűfogat, a keszegekkel, pirospaprikával annyi hideg vÃzben, amennyi ellepi, kis lángon harminc percig fÅ‘zzük, aztán átpasszÃrozzuk. Ebbe az alaplébe tesszük bele az elÅ‘zÅ‘leg megsózott halszeleteket, néhány szem borsot, Ãzlés szerint esetleg a cseresznyepaprikát, s nagyon kis lángon harmincöt-negyven percig, illetve addig fÅ‘zzük, amÃg a halszeletek feljönnek. Nem kavarjuk, csak mozgatjuk az edényt. Tálalás elÅ‘tt belefÅ‘zünk egy-két citromkarikát, s kevés citromlével és tejföllel savanyÃtjuk. A halszeleteket szűrÅ‘kanállal kivesszük, a levet megkóstoljuk, ha kell, utánaÃzesÃtjük. Még tartalmasabbá tehetjük a halászlevet, ha néhány perccel tálalás elÅ‘tt ikrát, tejet teszünk bele. A cseresznyepaprikát felszeletelve külön is tálalhatjuk, hogy ki-ki tetszés szerint vegyen belÅ‘le.
|