Konyakos rákleves


Hozzávalók


20 dkg garnélarák (tisztított, mélyhűtött)
2 dl halalaplé (kockából)
0,5 dl konyak
2 dl száraz fehérbor
4 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tejszín
2 tojássárgája

A fagyos garnélarákot a halalaplében (ha nincs, vízben) 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük, és kb. 30 percre a konyakba áztatjuk. A főzőlevet megőrizzük. A főzőléhez hozzáadjuk a fehérbort, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, azaz világos rántást készítünk. Hozzáöntjük a főzőlevet, a tejszínt, és kb. 10 perc alatt kiforraljuk. Leszűrjük a levet, elkeverjük benne a tojássárgákat, beletesszük a konyakba áztatott rákhúst, már nem forraljuk tovább, leveses csészékbe merve tálaljuk.