Konyakos rákleves
Hozzávalók
20 dkg garnélarák (tisztÃtott, mélyhűtött) 2 dl halalaplé (kockából) 0,5 dl konyak 2 dl száraz fehérbor 4 dkg vaj 1 evÅ‘kanál liszt 2 dl tejszÃn 2 tojássárgája
A fagyos garnélarákot a halalaplében (ha nincs, vÃzben) 2-3 percig fÅ‘zzük, majd leszűrjük, és kb. 30 percre a konyakba áztatjuk. A fÅ‘zÅ‘levet megÅ‘rizzük.
A fÅ‘zÅ‘léhez hozzáadjuk a fehérbort, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, megpirÃtjuk benne a lisztet, azaz világos rántást készÃtünk. Hozzáöntjük a fÅ‘zÅ‘levet, a tejszÃnt, és kb. 10 perc alatt kiforraljuk. Leszűrjük a levet, elkeverjük benne a tojássárgákat, beletesszük a konyakba áztatott rákhúst, már nem forraljuk tovább, leveses csészékbe merve tálaljuk.
|