Karácsonyi pulykasült


Hozzávalók


egy fiatal pulyka
só
csipetnyi majoránna
8 dkg vaj
víz
töltelékhez:
10 dkg szalonna
1 hagyma
2 dkg vaj
5 száraz szemle
só
bors
kakukkfű
majoránna
2 tojás
1,5 dl tej
40 dkg gesztenye
40 dkg sovány darált marhahús

Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.