Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók
egy fiatal pulyka só csipetnyi majoránna 8 dkg vaj vÃz töltelékhez: 10 dkg szalonna 1 hagyma 2 dkg vaj 5 száraz szemle só bors kakukkfű majoránna 2 tojás 1,5 dl tej 40 dkg gesztenye 40 dkg sovány darált marhahús
Az apróra vágott szalonnát a megtisztÃtott, finomra vágott hagymával vajban megpirÃtjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyÃtett tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztÃtott pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kÃvül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyÃlást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vÃzzel locsolva középerÅ‘s tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.
|