Karácsonyi muffin
Hozzávalók
20 dkg darált dió (legyenek benne nagyobb darabok is!) 20 dkg simaliszt 10 dkg barnacukor kevés só 1 csomag mézeskalácsfűszer VAGY: 3 teáskanálnyi keverék az alábbiakból (őrölt, csökkenő mennyiségben): fahéj, szegfűszeg, kardamom, édeskömény, kubebabors, szerecsendió, szegfűbors 3 dl langyos tej 10 dkg élesztő 10 dkg vaj vagy margarin
ElÅ‘ször is kapcsoljuk be a sütÅ‘t 200 fokra. Az élesztÅ‘t felfuttatjuk a tejben, kevés cukor és liszt hozzáadásával kovászt késztünk belÅ‘le. Meleg helyen addig kelesztjük, mÃg szivacsos állagú lesz. Ezalatt robotgépben a zsiradékot habosra keverjük a cukorral, sóval, majd beledolgozzuk a fűszereket és a diót. Ezután hozzáadjuk a kovászt, majd a lisztet. A tészta ne legyen kemény, ha szükséges, öntsünk még bele tejet. Muffin vagy fánksütÅ‘t vajazzunk-lisztezzünk ki, majd a formák kb. 2/3-ig adagoljuk bele a tésztát. A tetejére dÃsznek fél dió vagy cukordara kerülhet, de sütés után akár mázat is húzhatunk rá.
A sütő kelesztőfiókjában kelesszük 20 percig, ezután a forró sütőbe téve süssük kb. negyed óráig. Hogy megsült-e, azt vékony hústűvel ellenőrizhetjük: ha már nem ragad rá a tészta, készen van.
Ha nem dÃszÃtettük sütés elÅ‘tt, érdemes csokimázzal vagy fondánnal dÃszÃteni.
|