Karácsonyi muffin


Hozzávalók


20 dkg darált dió (legyenek benne nagyobb darabok is!)
20 dkg simaliszt
10 dkg barnacukor
kevés só
1 csomag mézeskalácsfűszer VAGY: 3 teáskanálnyi keverék az alábbiakból (őrölt, csökkenő mennyiségben): fahéj, szegfűszeg, kardamom, édeskömény, kubebabors, szerecsendió, szegfűbors
3 dl langyos tej
10 dkg élesztő
10 dkg vaj vagy margarin




Először is kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, kevés cukor és liszt hozzáadásával kovászt késztünk belőle. Meleg helyen addig kelesztjük, míg szivacsos állagú lesz. Ezalatt robotgépben a zsiradékot habosra keverjük a cukorral, sóval, majd beledolgozzuk a fűszereket és a diót. Ezután hozzáadjuk a kovászt, majd a lisztet. A tészta ne legyen kemény, ha szükséges, öntsünk még bele tejet. Muffin vagy fánksütőt vajazzunk-lisztezzünk ki, majd a formák kb. 2/3-ig adagoljuk bele a tésztát. A tetejére dísznek fél dió vagy cukordara kerülhet, de sütés után akár mázat is húzhatunk rá. A sütő kelesztőfiókjában kelesszük 20 percig, ezután a forró sütőbe téve süssük kb. negyed óráig. Hogy megsült-e, azt vékony hústűvel ellenőrizhetjük: ha már nem ragad rá a tészta, készen van. Ha nem díszítettük sütés előtt, érdemes csokimázzal vagy fondánnal díszíteni.