Hideg gyümölcsleves
Hozzávalók
25 dkg sárgabarack 4 evÅ‘kanál citromlé 1/2 sárga húsú dinnye (40 dkg) 1/2 zöld húsú dinnye (40 dkg) 50 dkg görögdinnye 5 dl édeskés, muskotályos fehérbor 4 evÅ‘kanál méz 2 csipet Å‘rölt fahéj 1 púpos evÅ‘kanál étkezési keményÃtÅ‘ dÃszÃtéshez: néhány mentalevél
A sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felaprózzuk, azonnal meglocsoljuk a citromlével, hogy meg ne barnuljanak. A dinnyéket felvágatlanul megmossuk, megtörölgetjük, félbevágjuk, magjaikat eltávolÃtjuk (a maradék fél-fél dinnyét gondosan folpackba csomagoljuk, és eltesszük a hűtÅ‘szekrénybe, majd más alkalommal elfogyasztjuk).
A dinnyék húsából karalábévájóval összesen 28-30 golyót formálunk, félretesszük a dÃszÃtéshez. A maradék dinnyehúst evÅ‘kanállal kivájjuk, majd a borral, a mézzel és a fahéjjal együtt a sárgabarackhoz keverjük. FedÅ‘ alatt, mérsékelt tűzön 15 percig forraljuk, végül péppé turmixoljuk. Az étkezési keményÃtÅ‘t 2 evÅ‘kanál hideg vÃzzel simára keverjük, a leveshez adjuk, és éppen csak felforraljuk vele. Hideg vÃzbe állÃtva kihűtjük, aztán lefedjük, és 3 órára betesszük a hűtÅ‘szekrénybe. Tálaláskor erÅ‘leveses-csészékbe vagy mély üvegtálkákba szedjük a jól behűtött levest, arányosan elosztva beletesszük a dinnyegolyókat, és mentalevélkékkel dÃszÃtve kÃnáljuk. Külön tálkában vanÃliás cukorral ÃzesÃtett tejszÃnhabot adhatunk hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc.
|