Almaleves
Hozzávalók
az alapléhez: 40-50 dkg libacsont 1 sárgarépa 1 ág halványzeller, só 1-2 babérlevél néhány szem fekete bors a leveshez: 1 közepes vöröshagyma 1 nagyobbacska alma 4-5 dkg vaj vagy Rama margarin 1 kiskanál finomliszt 5-6 evÅ‘kanál fehérbor 1-1,5 dl fÅ‘zÅ‘tejszÃn a tálaláshoz: 30-40 dkg szép libamáj (lehet II. vagy III. osztályú is) 3-4 dkg vaj 1 kisebb alma
Az alapléhez a csontokat,
ha lehet, egy kissé földaraboljuk. A megtisztÃtott zöldséget kockákra vágjuk, a csonttal együtt fazékba szórjuk. 1,2 liter vizet ráöntünk, sózzuk, fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 45 percig fÅ‘zzük, ezután leszűrjük. A leveshez való hagymát megtisztÃtjuk, és vékonyan fölszeleteljük, ahogyan a kicsumázott almát is. Az olvasztott vajon együtt néhány percig pirÃtjuk-pároljuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, azután az alaplével - aminek kb. 1 liternek kell lennie - fölöntjük. A borral ÃzesÃtjük, kevergetve fölforraljuk, és kis lángon 20 percig fÅ‘zzük. Ha kész, merülÅ‘mixerrel pürésÃtjük, átszűrjük, a tejszÃnnel dúsÃtjuk, megforrósÃtjuk. Közben a tálaláshoz szánt májat csinos kis darabokra vágjuk, az olvasztott vajon pár perc alatt megsütjük. Az almát meghámozzuk, gyufaszálnyi csÃkokra metéljük, és a májjal együtt csak a legutolsó pillanatban, az asztalnál rakjuk a levesbe.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 340 kcal / 1430 kJ.
Italajánlat: félszáraz fehérbor (Tokaji sárgamuskotály 2000).
|