Almaleves


Hozzávalók


az alapléhez:
40-50 dkg libacsont
1 sárgarépa
1 ág halványzeller, só
1-2 babérlevél
néhány szem fekete bors
a leveshez:
1 közepes vöröshagyma
1 nagyobbacska alma
4-5 dkg vaj vagy
Rama margarin
1 kiskanál finomliszt
5-6 evőkanál fehérbor
1-1,5 dl főzőtejszín
a tálaláshoz:
30-40 dkg szép libamáj
(lehet II. vagy
III. osztályú is)
3-4 dkg vaj
1 kisebb alma

Az alapléhez a csontokat, ha lehet, egy kissé földaraboljuk. A megtisztított zöldséget kockákra vágjuk, a csonttal együtt fazékba szórjuk. 1,2 liter vizet ráöntünk, sózzuk, fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 45 percig főzzük, ezután leszűrjük. A leveshez való hagymát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük, ahogyan a kicsumázott almát is. Az olvasztott vajon együtt néhány percig pirítjuk-pároljuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, azután az alaplével - aminek kb. 1 liternek kell lennie - fölöntjük. A borral ízesítjük, kevergetve fölforraljuk, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, merülőmixerrel pürésítjük, átszűrjük, a tejszínnel dúsítjuk, megforrósítjuk. Közben a tálaláshoz szánt májat csinos kis darabokra vágjuk, az olvasztott vajon pár perc alatt megsütjük. Az almát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és a májjal együtt csak a legutolsó pillanatban, az asztalnál rakjuk a levesbe.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 340 kcal / 1430 kJ.
Italajánlat: félszáraz fehérbor (Tokaji sárgamuskotály 2000).