Máglyarakás
Hozzávalók
((8 személyre))
6 szép alma 1 púpozott mokkáskanál Å‘rölt fahéj 15 dkg margarin 8 szikkadt zsemle 1 liter tej 4 tojás 30 dkg porcukor 1 csomag vanÃliás cukor 25 dkg sárgabarackÃz a tepsi kikenéséhez: margarin zsemlemorzsa
Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. A fahéjjal megszórjuk, és 5 deka margarinon megpároljuk. (Lehet 2-3 részletben is.) A zsemlét 1 centi vastagra fölszeleteljük - de nem lapjában -, és egy magas falú tepsiben szétterÃtjük. A tejet fölforraljuk. A tojások sárgáját a többi margarinnal, a fele porcukorral és a vanÃliás cukorral habosra keverjük, a forró tejet ráöntjük. Ezután a zsemlére locsoljuk, kissé átforgatjuk, hogy mindenhol egyformán érje. Egy kb. 30x20 centis, magas falú tepsit kivajazunk, morzsával behintjük. Az áztatott zsemle felét belesimÃtjuk, az almát egyenletesen ráhalmozzuk, majd a maradék zsemlével beborÃtjuk. A barackÃzt egy kevés (kb. 1 deci) vÃzzel simára keverjük, és háromnegyedével megkenjük a zsemlét. SütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a maradék cukrot és lekvárt is hozzáadjuk. A rakottasra kenjük, és visszatoljuk a sütÅ‘be. A lángot kb. 15 °C-kal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütÅ‘ajtót kinyitjuk, a habot 10 percig Ãgy szárÃtjuk. Melegen kockákra vágva tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 675 kcal / 2822 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor (Badacsonyi Zeusz 2000).
|