Gombás pizza


Hozzávalók


tésztához:
45 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
tetejére:
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj + a tepsihez
1 nagy konzerv (400 g) hámozott paradicsom
40 dkg sampinyon
10 dkg bacon szalonna szeletben
1 cserép friss oregánó
20 dkg reszelt sajt




A lisztet, 1 teáskanál sót, az élesztőt, 1,8 dl langyos vizet és az olajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, és megdinszteljük benne a hagymát. Hozzáadjuk levével együtt a hámozott paradicsomot, és kissé szétnyomkodjuk. Sóval, borssal ízesítjük, és kb. 10 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. Felforrósítjuk a maradék olajat, és megpároljuk benne a gombát. Sóval, borssal ízesítjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tésztát négyfelé osztjuk, és vékony kör alakú lapokra nyújtjuk. Kiolajozzuk a sütőtepsit, és ráfektetjük a tésztát. Megkenjük paradicsomszósszal, rászórjuk a gombát és a szalonnát. Végül rátépkedjük az oregánót (vagy rászórjuk a szárított fűszert), megszórjuk sajttal, és a sütőben 15-20 percig sütjük.