Grízfelfújt


Hozzávalók


4 tojás
8 dkg sajt
1,25 dl tej
2 dkg cukor
5 dkg búzadara (gríz)
1 evőkanál vaj + a formákhoz
szilvakompóthoz:
40 dkg szilva
2 dl vörösbor
1 citrom leve
1 rúd fahéj
2 szegfűszeg
2 evőkanál cukor

A tojásokat kettéválasztjuk. A sajtot finomra lereszeljük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A tejet egy csipet sóval és a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a grízt, kevergetve még két percig főzzük, és levesszük a tűzről. Belekeverjük a tojássárgákat és a vajat. Hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sajttal együtt a grízmasszába dolgozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük (gázsütő 2. fokozat). A felfújt- vagy muffinformákat kivajazzuk, és beszórjuk cukorral. Beletöltjük a tésztát. Vízfürdőbe állítjuk a formákat, és a sütőben kb. 20 percig melegítjük. A bort a citromlével, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a cukorral felforraljuk, beledobjuk a szilvákat, felforraljuk, és a gyümölcsöt a lében hagyjuk kihűlni. A szilvakompótot a felfújtakhoz kínáljuk.


Elkészítési idő: 50 perc.