Borjúbecsinált egressel
Hozzávalók
60 dkg borjúhús (comb vagy
lapocka)
1 csapott kiskanál só
1 kisebb vöröshagyma
néhány szem fekete bors,
szegfűszeg
egy kis darab fahéj
50 dkg egres
1-1 dl tejföl és tejszÃn
2 csapott evőkanál liszt
1 kiskanál cukor
pár csepp citromlé
A borjúhúst 1,5 centis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk és kb. 5 deci vizet öntünk alá. Fölforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk. A megtisztÃtott hagymát és a borsot – esetleg néhány szegfűszeget és egy kis darab fahéjat is – fűszerzacskóba rakjuk, Ãgy tesszük a húshoz, hogy az Ãze kifÅ‘jön, de a végén könnyedén eltávolÃthassuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Az egrest megtisztÃtjuk, vagyis bajuszát és szárát lecsÃpjük, majd a szemeket a már puha húshoz adjuk. Immár fedetlenül 10 percig fÅ‘zzük. Közben a tejfölt és a tejszÃnt a liszttel és egy kevés vÃzzel simára keverjük, a becsinált levét ezzel sűrÃtjük, dúsÃtjuk. Végül a cukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ÃzesÃtjük, és ha kell, utánasózzuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 35 perc.
Egy adag: 432 kcal / 1806 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Soproni Sauvignon Blanc '99).
|