Borjúbecsinált egressel


Hozzávalók


60 dkg borjúhús (comb vagy
lapocka)
1 csapott kiskanál só
1 kisebb vöröshagyma
néhány szem fekete bors,
szegfűszeg
egy kis darab fahéj
50 dkg egres
1-1 dl tejföl és tejszín
2 csapott evőkanál liszt
1 kiskanál cukor
pár csepp citromlé

A borjúhúst 1,5 centis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk és kb. 5 deci vizet öntünk alá. Fölforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk. A megtisztított hagymát és a borsot – esetleg néhány szegfűszeget és egy kis darab fahéjat is – fűszerzacskóba rakjuk, így tesszük a húshoz, hogy az íze kifőjön, de a végén könnyedén eltávolíthassuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Az egrest megtisztítjuk, vagyis bajuszát és szárát lecsípjük, majd a szemeket a már puha húshoz adjuk. Immár fedetlenül 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejszínt a liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük, a becsinált levét ezzel sűrítjük, dúsítjuk. Végül a cukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, és ha kell, utánasózzuk.


Elkészítési idő: 1 óra 35 perc.
Egy adag: 432 kcal / 1806 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Soproni Sauvignon Blanc '99).