Fogas bakonyi módra
Hozzávalók
(4)
80 dkg fogasfilé (4 adag) 6 dkg vaj fél l halleves (kockából) 2 fej vöröshagyma 20 dkg apró vargánya vagy csiperkegomba 1 paradicsom 1 paradicsompaprika 1 csapott teáskanál édesnemes paprika 1 dl tejföl 1 dl tejszÃn 1 evÅ‘kanál liszt fél-fél csokor aprÃtott kapor és petrezselyem
A halat leöblÃtjük, felitatjuk róla a nedvességet, és gyengén besózzuk. Magas oldalú tűzálló formát 2 dkg vajjal kikenünk, és belerakjuk a filéket. A sütÅ‘t 180 fokra (gázsütÅ‘ 2. fokozat) elÅ‘melegÃtjük.
Felforraljuk a hallevest (alaplét), és a halra öntjük. Alufóliával lefedjük a formát, és a sütÅ‘ középsÅ‘ rácsán kb. 20 percig pároljuk. Amikor megpuhul, kivesszük a lébÅ‘l, és lefedve melegen tartjuk. Közben a hagymát és a gombát megtisztÃtjuk, a hagymát kis kockákra, a gombát szeletekre vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát felkockázzuk. A paprika magházát eltávolÃtjuk, húsát szintén kockákra vágjuk. A maradék vajat serpenyÅ‘ben felforrósÃtjuk, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, megpirÃtjuk. Ezután beletesszük a paradicsomot és a paprikát, 1 percig együtt sütjük, pirospaprikával fűszerezzük. Negyedliternyi hal alaplével felöntjük és felforraljuk. A tejfölt és a tejszÃnt a liszttel elkeverjük, és a léhez adjuk. Lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrű mártássá fÅ‘zzük. A mártást a halra öntjük, meghintjük a finomra aprÃtott zöldfűszerekkel, és vajas burgonyával és saláta körÃtve tálaljuk.
|