Debreceni malaclapocka


Hozzávalók


1-1,2 kg hosszúkás darab
malaclapocka (lehet comb,
dagadó vagy épp húsos
hasaalja is)
só
őrölt bors
3 zsemle
2 tojás
1-1 kiskanál szárított
majoránna
fölaprított petrezselyem
2-3 szál debreceni
2-3 evőkanál olaj

A húst megmossuk, bőrös oldalával lefelé deszkára fektetjük, majd kicsontozzuk. Aki még sose csinált ilyet, ne ijedjen meg, a csont mellett apró vágásokkal haladva nem olyan nehéz művelet. Ezután középről jobbra is, balra is lapjában bevágjuk majd kihajtjuk, hogy tölteni lehessen. Húsos részét sóval és borssal bedörzsöljük, vigyázva, nehogy a fűszerek a bőrére kerüljenek. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojásokkal, a majoránnával és a petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egyenletesen a húsra kenjük, hosszában a debreceniket belefektetjük. A lapockát eredeti formájára visz-szahajtjuk, vékony spárgával - ahogyan a sonkát is szokás - átkötözzük. Enyhén megolajozott alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 óra 20 percig sütjük. A fóliából kibontva, változatlan lánggal további 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Fölszeletelve tálaljuk. Köretnek vajas burgonya és valamilyen friss saláta illik hozzá.


Elkészítési idő: 2 óra 35 perc.
Egy adag: 591 kcal / 2471 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Szekszárdi kadarka '99).