Francia hagymaleves


Hozzávalók


4 fej vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 szelet fehér kenyér
4 evőkanál reszelt sajt
őrölt fehérbors
só

A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. A vajat egy tűzálló tálban felolvasztom, és a hagymát üvegesre pirítom. Rászórom a lisztet, kb. 2 percig keverem kis lángon. A tűzről levéve ráöntök úgy 6 dl vizet, és gyorsan simára keverem. Ezután hozzáöntöm a bort, majd a még vizet. A tűzre visszatéve kb. egy órán keresztül forralom. Összeturmixolom, majd a sima, pépes levest visszateszem a tálba. A kenyérszeleteket megpirítom, majd eloszom rajtuk a reszelt sajtot. A leves tetejére fektetem őket egymás mellé, majd a tálat a forró sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg a reszelt sajt szépen megpirul, és összefüggő réteget alkot.