Farsangi fánk
Hozzávalók
50 dkg liszt 2 dl tej 4 dkg élesztÅ‘ 5 dkg cukor 5 tojássárgája 6 dkg olvasztott vaj olaj a sütéshez porcukor a szóráshoz lekvár a kÃnáláshoz
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosÃtjuk, belemorzsoljuk az élesztÅ‘t, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük (a tészta kétszeresére dagadjon!).
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és szaggatjuk. A fánkokat kb. 20 percig pihentetjük.
BÅ‘séges olajat forrósÃtunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az elsÅ‘ oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordÃtjuk Å‘ket, és fedÅ‘ nélkül további 1-2 percig sütjük.
PapÃrkendÅ‘re szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és megszórjuk porcukorral. Lekvárral kÃnáljuk.
|