Avokádó saláta grépfrúttal
Hozzávalók
2 nagyobbacska grépfrút 1 evÅ‘kanál fehérborecet 3 evÅ‘kanál kukoricacsÃra- olaj (másfajta is lehet) só, Å‘rölt bors 1 érett avokádó 1 kis köteg madársaláta (galambbegysaláta)
A grépfrútot megmossuk és meghámozzuk. Egy kis darab héjat - miután fehér bundáját is lefejtettük róla - elfelezünk. Az egyiket gyufaszálnyi csÃkokra, a másikat finomra vágjuk. ElÅ‘bbit leforrázva félrerakjuk. Utóbbit tálba szórjuk, a borecettel, a kukoricacsÃra-olajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A grépfrútot tovább hámozzuk, tehát körben fehér húsát is levágjuk. Ha már teljesen "kopasz", egy tál fölött kifilézzük, vagyis a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén bevágva, a gyümölcs húsát - a filéket - kiemeljük. Rostos vázát kissé kinyomkodjuk, mert akkor jó, ha azzal együtt, ami filézés közben a tálba csöpögött, 2 evÅ‘kanálnyi lesz belÅ‘le; ezt az Ãzes olajhoz öntjük. Az avokádót félbevágjuk, közben magját kiszedjük, húsát kanállal a héjból egyben kiemeljük, vékonyan fölszeleteljük. 4 tányéron a grépfrútfilékkel váltogatva elosztjuk. Az olajos öntettel meglocsoljuk, a csÃkokra metélt narancshéjjal és salátával dÃszÃtjük. PirÃtóst is kÃnálhatunk hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 15 perc.
Egy adag: 199 kcal / 832 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Tokaji furmint '2000).
|