Avokádó saláta grépfrúttal


Hozzávalók


2 nagyobbacska grépfrút
1 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál kukoricacsíra-
olaj (másfajta is lehet)
só, őrölt bors
1 érett avokádó
1 kis köteg madársaláta
(galambbegysaláta)

A grépfrútot megmossuk és meghámozzuk. Egy kis darab héjat - miután fehér bundáját is lefejtettük róla - elfelezünk. Az egyiket gyufaszálnyi csíkokra, a másikat finomra vágjuk. Előbbit leforrázva félrerakjuk. Utóbbit tálba szórjuk, a borecettel, a kukoricacsíra-olajjal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A grépfrútot tovább hámozzuk, tehát körben fehér húsát is levágjuk. Ha már teljesen "kopasz", egy tál fölött kifilézzük, vagyis a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén bevágva, a gyümölcs húsát - a filéket - kiemeljük. Rostos vázát kissé kinyomkodjuk, mert akkor jó, ha azzal együtt, ami filézés közben a tálba csöpögött, 2 evőkanálnyi lesz belőle; ezt az ízes olajhoz öntjük. Az avokádót félbevágjuk, közben magját kiszedjük, húsát kanállal a héjból egyben kiemeljük, vékonyan fölszeleteljük. 4 tányéron a grépfrútfilékkel váltogatva elosztjuk. Az olajos öntettel meglocsoljuk, a csíkokra metélt narancshéjjal és salátával díszítjük. Pirítóst is kínálhatunk hozzá.


Elkészítési idő: 15 perc.
Egy adag: 199 kcal / 832 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor (Tokaji furmint '2000).