Lazacrózsa


Hozzávalók


20 dkg szeletelt füstölt lazac
(fagyasztva kapható)
2 csokor kapor
1 kígyóuborkaa díszítéshez:
salátalevél (pl. lolo rosso,
radicchio stb.), paradicsom
citrom (lehet zöld citrom is)
a mártáshoz:
10 dkg dijoni szemes mustár
6 evőkanál (száraz) vörösbor

A lazacszeleteket, miután szobahőmérsékleten kissé felengednek (ez kb. 1 óra), óvatosan egymásra fektetjük. A kaprot, melyből 2-3 levélkét félreteszünk a díszítéshez, fölaprítjuk, majd az egymásra fektetett lazacszeletek egyik hosszanti szélét kb. fél centi vastagon belemártjuk. A kapros szélű lazacszeleteket kettesével a keskenyebb végüknél összeillesztjük, majd óvatosan föltekerjük úgy, hogy szép rózsa formája legyen. Az uborka héját hámozó- késsel vékonyan lehántjuk. A 2-3 centi széles héjból adagonként 3 vékony csíkot (ezekből lesz a rózsacsokor szára) és 6 levelet vágunk ki. A szárakat szépen a tányérra fektetjük, a levélkéket mellé illesztjük, a lazacrózsákat - tányéronként hármat-hármat - a szárak végére állítjuk. A rózsák alját salátacsokrétával, paradicsommal, citrommal és kaporlevéllel díszítjük. Készíthetünk mellé mustármártást, amihez a dijoni szemes mustárt meg a vörösbort össze-keverjük és ezt kínáljuk külön a lazac mellé. Friss pirítós illik hozzá.


Elkészítési idő: 20 perc.
Egy adag: 219 kcal / 916 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Soproni kékfrankos barrique '99).

Jótanács: A lazacrózsákat tálalhatjuk úgy is, hogy francia salátát simítunk egy szép, kerek, lapos tálra, és a rózsákkal körberakjuk, földíszítjük és friss pirítóst kínálunk mellé..