Lazacrózsa
Hozzávalók
20 dkg szeletelt füstölt lazac (fagyasztva kapható) 2 csokor kapor 1 kÃgyóuborkaa dÃszÃtéshez: salátalevél (pl. lolo rosso, radicchio stb.), paradicsom citrom (lehet zöld citrom is) a mártáshoz: 10 dkg dijoni szemes mustár 6 evÅ‘kanál (száraz) vörösbor
A lazacszeleteket, miután szobahÅ‘mérsékleten kissé felengednek (ez kb. 1 óra), óvatosan egymásra fektetjük. A kaprot, melybÅ‘l 2-3 levélkét félreteszünk a dÃszÃtéshez, fölaprÃtjuk, majd az egymásra fektetett lazacszeletek egyik hosszanti szélét kb. fél centi vastagon belemártjuk. A kapros szélű lazacszeleteket kettesével a keskenyebb végüknél összeillesztjük, majd óvatosan föltekerjük úgy, hogy szép rózsa formája legyen. Az uborka héját hámozó- késsel vékonyan lehántjuk. A 2-3 centi széles héjból adagonként 3 vékony csÃkot (ezekbÅ‘l lesz a rózsacsokor szára) és 6 levelet vágunk ki. A szárakat szépen a tányérra fektetjük, a levélkéket mellé illesztjük, a lazacrózsákat - tányéronként hármat-hármat - a szárak végére állÃtjuk. A rózsák alját salátacsokrétával, paradicsommal, citrommal és kaporlevéllel dÃszÃtjük. KészÃthetünk mellé mustármártást, amihez a dijoni szemes mustárt meg a vörösbort össze-keverjük és ezt kÃnáljuk külön a lazac mellé. Friss pirÃtós illik hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 20 perc.
Egy adag: 219 kcal / 916 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor (Soproni kékfrankos barrique '99).
Jótanács: A lazacrózsákat tálalhatjuk úgy is, hogy francia salátát simÃtunk egy szép, kerek, lapos tálra, és a rózsákkal körberakjuk, földÃszÃtjük és friss pirÃtóst kÃnálunk mellé..
|