Csülkös zöldbableves
Hozzávalók
(4)
1 kisebb, kicsontozott csülök bÅ‘r nélkül (30 dkg) 1 nagy fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 1-1 paradicsom és zöldpaprika 4 evÅ‘kanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 25 dkg sárgarépa 15 dkg krumpli 2 erÅ‘leveskocka 25 dkg zöldbab (mélyhűtött) 1/4 kávéskanál szárÃtott borsikafű 2 dl tejföl 1 evÅ‘kanál liszt 1 kis csokor kapor
A húst leöblÃtjük, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát leöblÃtjük, a paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettÅ‘t felaprózzuk.
ElkészÃtés: Az olajat felforrósÃtjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erÅ‘s tűzön néhány percig pirÃtjuk-pörköljük. Lehúzzuk a tűzrÅ‘l, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, egy kevés sót, és mérsékelt tűzön, fedÅ‘ alatt, saját levében puhára pároljuk (30-35 perc). Közben meghámozzuk a sárgarépát és a krumplit, a répát vékony karikákra, a krumplit apró kockákra vágjuk. A leveskockákkal felforralunk 1,2 liter vizet, majd beledobjuk a zöldbabot (fagyos állapotban), a krumplit, a sárgarépát, végül a borsikafüvet, és fedÅ‘ alatt, mérsékelt tűzön puhára fÅ‘zzük. Levével együtt a zöldségekhez adjuk a húst, azaz a csülökpörköltet, és felforraljuk. A tejfölben simára eldolgozzuk a lisztet, a leveshez keverjük, azaz behabarjuk. Mérsékelt tűzön 5-8 percig forraljuk, végül utánasózzuk, és frissen Å‘rölt borssal fűszerezzük. Tálaláskor a kaprot leöblÃtjük, finomra vágjuk, és lazán belekeverjük a levesbe.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc.
|