Csőben sült brokkoli
Hozzávalók
(2)
1 csomag (40 dkg) mirelit brokkoli 3 tojás 15 dkg füstölt sajt (de trappista is lehet) besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 5 dkg liszt 3 dl tej 1 dl tejföl őrölt szerecsendió só
10 perc alatt fÅ‘zzük keményre a tojásokat, pucoljuk meg Å‘ket és karikázzuk fel. Közben enyhén sós vÃzben pároljuk meg a brokkolit, vagy felbontatlan állapotban dobjuk be a mikróba a zacskót és felolvasztás után még 4 percig mikrózzuk alacsony fokozaton.
Közben készÃtsük el a besamel mártást:
5 dkg vajat olvasszunk fel egy kis lábosban, adjuk hozzá a lisztet, és csináljunk belÅ‘le világos zsemleszÃnű rántást, ÃzesÃtsük sóval és egy késhegynyi szerecsendióval, majd óvatosan öntsük fel a tejjel és keverjük simára. SűrÃtsük be, de ne annyira, hogy megálljon benne a kanál. Húzzuk le a tűzrÅ‘l, és óvatosan keverjük hozzá a tejfölt is.
Egy kb. 1,5 literes hőálló kerámiatálat vékonyan vajazzunk ki. TerÃtsük egy sorba a brokkolit, majd a tojásszeleteket, és öntsük nyakon a besamel mártással. A végén reszeljük a tetejére a sajtot. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben kb. 220 fokon 15 percig süssük, amÃg a sajt ráolvad teljesen.
|