Csalamádé
Hozzávalók
10 db 7 dl-es üveghez: 1,5 kg húsos zöldpaprika 2 kg uborka 1 kg zöldparadicsom 1 kg vöröshagyma 2 kg fejes káposzta 10 evÅ‘kanál só 2 liter vÃz 5 dl 10%-os csemege ételecet 1 evÅ‘kanál egész fekete bors 5-6 babérlevél 2 mokkáskanál borkénpor
A paprikát kicsumázzuk, az uborkával együtt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A zöldparadicsomokat megmossuk, szárukat kimetsszük, a vöröshagymát megtisztÃtjuk. A káposztát félbehasÃtjuk, torzsáját kivágjuk, külsÅ‘ leveleit lefejtjük. Az Ãgy elÅ‘készÃtett zöldségféléket vékonyan fölszeleteljük. Sóval összekeverjük és letakarva legalább 12 órán át állni hagyjuk.
ElkészÃtés: A besózott csalamádét kézzel jól kinyomkodjuk-kicsavarjuk, majd azonnal az üvegekbe töltjük. Ne nyomkodjuk bele túl szorosan, mert akkor a salátalébÅ‘l nem jut mindenhová, a csalamádé megromlik. A vizet az ecettel, a borssal, a babérlevéllel 2-3 percig forraljuk, a tűzrÅ‘l levéve belekeverjük a borként, és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, a csalamádéra merjük, de még nem zárjuk le, csak lefedjük. A zöldség a levet 6-8 óra alatt jól beszÃvja, ekkor rázogassuk meg, hogy levegÅ‘s ne maradjon. Ha kell, utánatöltünk még levet. Végül szorosan lezárjuk, és a végleges helyére rakjuk.
|