Croissant
Hozzávalók
2,5 dkg élesztÅ‘ 0,5 dl tej 50 dkg liszt 2 tojás 20 dkg margarin 1 kiskanál cukor 1 mokkáskanál só 2 dl vÃz olaj tetszés szerinti töltelék
Az élesztÅ‘t felfuttatjuk. A lisztet keverÅ‘edénybe töltjük, beleöntjük a felfuttatott élesztÅ‘t, beleütjük a tojást, hozzáadunk egy evÅ‘kanál puha margarint, ráöntjük a langyos vizet, és simára dagasztjuk. A tésztát olajjal kikent szögletes formába nyomkodjuk, és 1 óra hosszat hűtÅ‘szekrényben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkára borÃtjuk, négyszögletesre, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd rákenjük a margarint. Mindkét irányba háromszor összehajtjuk és még egy órára hűtÅ‘szekrénybe tesszük. Ezután 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk és vékonyan megkenjük olajjal. A tésztát megtöltjük, majd kifli formájúra feltekerjük. A süteményeket megkenjük felvert tojással. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben kb. 15 percig sütjük.
|