Csirkecomb olaszosan


Hozzávalók


4 nagyobb csirkecomb (80 dkg)
2 nagy fej hagyma
2-4 gerezd fokhagyma
80 dkg paradicsom
4-5 szál bazsalikom
10 dkg füstölt, szeletelt szalonna (bacon)
1 babérlevél
fél dl olaj
2 dl száraz fehérbor
10 dkg paradicsompüré

A csirkecombokat megmossuk, bedörzsöljük sóval. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, és felszeleteljük. A bazsalikomot leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). Elkészítés: Kibélelünk a szalonnaszeletekkel és a hagyma felével egy mélyebb tűzálló tálat, belefektetjük a csirkecombokat, majd betakarjuk a maradék hagymával és a paradicsommal. Meghintjük durvára őrölt borssal, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet, meglocsoljuk az olajjal és a borral, aztán lefedjük, és a sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). Kivesszük a léből a szalonnaszeleteket, csinos sütőedénybe helyezzük, tetejükre fektetjük a csirkecombokat, és a sütőben további 15-20 percig, aranybarnára sütjük. Közben a hús levét a paradicsommal és a hagymával együtt lábaskába öntjük (a babérlevelet kidobjuk), hozzákeverjük a paradicsompürét, a vágott bazsalikomot, és erős tűzön, fedő nélkül mártássűrűségűre beforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, bevonjuk vele a húst, és a félretett bazsalikommal díszítve tálaljuk. Legfinomabb olasz széles metélttel, de burgonyapüré vagy krokett is jól illik hozzá.