Burgundi marharagu


Hozzávalók


2 kg marhalábszár vagy lapocka
5 hagyma
5 sárgarépa
5 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál kakukkfű
2 babérlevél
egy csokor petrezselyem
2 dl száraz vörösbor
30 dkg húsos szalonna
1 dl borpárlat
2 dl vörös csemegebor
25 dkg gomba
6 újhagyma
só
bors

A falatnyi kockákra vágott húst, a megtisztított, nagyobb kockákra vágott hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomott fokhagymát és a fűszernövényeket egy éjszakán át a száraz vörösborban pácoljuk. Főzés előtt lapátkanállal kivesszük a húst, félretesszük a páclét. Nagy serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott húsos szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Hozzáadjuk a csemegebort, a megszűrt páclével elborítjuk, s lefödve, lassú tűzön körülbelül két órán át pároljuk. Amikor megpárolódott, felöntjük a megmaradt páclével. A kevés vajban megpárolt, megtisztított gombát a szeletekre vágott újhagymával együtt hozzáadjuk a húshoz. Amikor ez a hagyma is megpuhult, sóval, borssal ízesítjük. Az ételt forrón tálaljuk. Köretnek sós burgonyát, párolt rizst vagy vajas spagettit kínálhatunk hozzá.