Burgundi marharagu
Hozzávalók
2 kg marhalábszár vagy lapocka 5 hagyma 5 sárgarépa 5 póréhagyma 3 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál kakukkfű 2 babérlevél egy csokor petrezselyem 2 dl száraz vörösbor 30 dkg húsos szalonna 1 dl borpárlat 2 dl vörös csemegebor 25 dkg gomba 6 újhagyma só bors
A falatnyi kockákra vágott húst, a megtisztÃtott, nagyobb kockákra vágott hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomott fokhagymát és a fűszernövényeket egy éjszakán át a száraz vörösborban pácoljuk. FÅ‘zés elÅ‘tt lapátkanállal kivesszük a húst, félretesszük a páclét. Nagy serpenyÅ‘ben megpirÃtjuk a kockára vágott húsos szalonnát. Ráöntjük, és meggyújtjuk a borpárlatot. Hozzáadjuk a csemegebort, a megszűrt páclével elborÃtjuk, s lefödve, lassú tűzön körülbelül két órán át pároljuk. Amikor megpárolódott, felöntjük a megmaradt páclével. A kevés vajban megpárolt, megtisztÃtott gombát a szeletekre vágott újhagymával együtt hozzáadjuk a húshoz. Amikor ez a hagyma is megpuhult, sóval, borssal ÃzesÃtjük.
Az ételt forrón tálaljuk. Köretnek sós burgonyát, párolt rizst vagy vajas spagettit kÃnálhatunk hozzá.
|