Libapecsenye konyhafőnök módra
Hozzávalók
4 fiatal libacomb (egyenként kb. 35 dkg) 1 csapott evőkanál só 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors 20 dkg sertésdagadó 1 zsemle 1 csapott kiskanál majoránna 2 gerezd fokhagyma fél csokor metélőhagyma 1 tojás 5 dkg marinált paprika 3 evőkanál főtt zöldborsó 2-3 evőkanál olaj 25 dkg vegyes zöldség 1 kisebb vöröshagyma 1 dl fehérbor 1-1 kiskanál paradicsom- püré és finomliszt
A libacombokat - miután a tolltokokat eltávolÃtottuk - bÅ‘rös oldalukkal lefelé vágódeszkára fektetjük. Éles késsel a húsból a felsÅ‘ csontot kivágjuk úgy, hogy a combok alsó része egyben maradjon.
A húst lapjában egyenes szeletté vágjuk, kissé kiverjük, a só és a bors kétharmadával beszórva félrerakjuk. A leesÅ‘ libahúst a dagadóval és a hideg vÃzbe áztatott kifacsart zsemlével együtt kis lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk. A maradék sóval, borssal, a majoránnával, a zúzott fokhagymával, a fölaprÃtott metélÅ‘hagymával és a tojással összekeverjük. A kis kockákra vágott marinált paprikát és a lecsöpögtetett borsót is hozzáadjuk. Ezt a tölteléket a libacombokba, a csontok helyére púpozzuk, majd óvatosan megolajozott alufóliára fektetjük. A fólia segÃtségével eredeti (comb-) formájukra visszaigazÃtjuk, majd szorosan becsomagoljuk. A zöldséget és a hagymát megtisztÃtjuk, karikákra vágjuk, tepsibe szórjuk. Az olajjal meglocsoljuk, kis pohárnyi vizet aláöntünk, a libacombokat ráfektetjük, és sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 oC; légkeveréses sütÅ‘-ben 165 oC) kb. 40 percig sütjük. Ezután a húst a fóliából kicsomagoljuk, majd a sütÅ‘be visszatolva úgy 40 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben levével gyakorta meglocsoljuk, végül tálra emeljük. Zöldséges párolólevét a borral, a paradicsompürével és a liszttel turmixoljuk, lábasba szűrjük. Kevergetve fölforraljuk, és ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vÃzzel hÃgÃtjuk. Tálaláskor a libacombot fölszeleteljük - persze csak a felsÅ‘ részét lehet -, tányérra rakjuk, majd Ãzes mártásával körülöntjük. Vörösborban puhÃtott aszalt szilvával, burgonyafánkkal és szalonnába göngyölt zöldbabbal kÃnálhatjuk. Utóbbi úgy készül, hogy a puhára párolt hosszúkás angolbabot ötösével-hatosával kötegekbe rakjuk, vékony szelet húsos szalonnával körbetekerjük, sütÅ‘ben megsütjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 30 perc.
Egy adag: 3800 kcal / 909 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Villányi cabernet franc '98.
|