Bécsi almás rétes
Hozzávalók
30 dkg finom liszt fél dl olaj + a kenéshez 8 dkg vaj + a kenéshez A töltelékhez: 1,2 kg alma 6 dkg vaj + a kenéshez 12 dkg zsemlemorzsa 10 dkg cukor 1 citrom leve és reszelt héja 1 narancs leve és reszelt héja 8 dkg darált dió 1 mokkáskanál fahéj 6 dkg mazsola fél dl rum 2,5 dl tejföl
A lisztet átszitáljuk. Kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, 1,5 dl langyos vizet, az olajat, kevés sót és a vajat. Cipót formázunk belőle, vékonyan megkenjük olajjal, folpackba csomagoljuk, és langyos helyen legalább 1 órát pihentetjük.
ElkészÃtés: Meghámozzuk, megmossuk az almát, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, és húsát vékony gerezdekre vágjuk. FelforrósÃtjuk a vajat, és aranybarnára pirÃtjuk benne a zsemlemorzsát. A morzsa egyharmadát félretesszük. A maradékhoz keverjük az alma egyharmadát, és átforrósÃtjuk. Hozzákeverjük a cukrot, citrom- és narancslevet, -héjat, a diót, a fahéjat, a mazsolát és a rumot. Ezt a masszát a nyers almához keverjük. Tiszta abrosszal letakarjuk az asztal (kb. 2 m2), és megszórjuk liszttel. A közepére tesszük a tésztát, és nyújtófával kissé ellapÃtjuk. Ezután lisztes kézzel belülrÅ‘l az asztal széle felé haladva, körbe-körbe kinyújtjuk-kihúzzuk a tésztát. Olyan vékony legyen a tészta, hogy ha újságot tennénk alá el tudjuk olvasni. A vajat kissé megmelegÃtjük (épp csak megolvadjon), és megkenjük vele a tésztát. (EttÅ‘l lesz sütés után ropogós.) A sütÅ‘t 220 fokra elÅ‘melegÃtjük. A félretett morzsával megszórjuk a tésztát, rákenjük aalmás tölteléket, és az asztalterÃtÅ‘ segÃtségével felgöngyöljük a rétest. Az eredeti bécsi recept szerint felgöngyölés elÅ‘tt a tölteléket megkenjük tejföllel. A tepsit megkenjük vajjal, rátesszük a rétes, ezt is megkenjük vajjal, és a sütÅ‘ középsÅ‘ rácsán kb. 20-30 percig sütjük. Közben meg-megkenjük vajjal. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
|