Burgonyafánk
Hozzávalók
20 dkg burgonya 12 dkg liszt 1 tojássárgája 2 dkg élesztő 3 evőkanál tej 3 dkg vaj só olaj
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vÃzben megfÅ‘zzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztÅ‘t langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztÅ‘s folyadékkal. Végül összedolgozzuk a fÅ‘tt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérÅ‘jű korongokat szaggatunk belÅ‘le. A tésztát bÅ‘, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyÅ‘be, mert sülés közben a fánkok megnÅ‘nek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradákot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köretként kÃnáljuk.
|