Burgonyafánk


Hozzávalók


20 dkg burgonya
12 dkg liszt
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
3 evőkanál tej
3 dkg vaj
só
olaj

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kb. 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradákot lecsöpögtetjük. Mártásos húsok mellé, köretként kínáljuk.