Bárányburger
Hozzávalók
(4)
egy mentaágacska 1 evÅ‘kanál Å‘rölt mandula 1 teáskanál citromlé 2 evÅ‘kanál olÃvaolaj só bors 1 piros és egy sárga húsú paprika 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 50 dkg darált bárányhús 1db tojás 1 evÅ‘kanál natúr joghurt 2 evÅ‘kanál zsemlemorzsa 1 teáskanál édeskömény fél teáskanál fahéj 1 késhegynyi (pimento) paprika 2 evÅ‘kanál mazsola 10 dkg sárgarépa 4 levél fehér jégsaláta (lollo bianco) 4 hamburgerzsemle
LeöblÃtjük és lecsepegtetjük a mentát, lecsipkedjük a leveleit. A mandulát és a citromlét hozzáadjuk. Meglocsoljuk az olajjal, sóval-borssal ÃzesÃtjük. Félbevágjuk és kimagozzuk a paprikákat, és héjával lefelé egy sütÅ‘lapra fektetjük Å‘ket. 250 fokra (5-ös fokozat) elÅ‘melegÃtett sütÅ‘be tesszük, és addig sütjük, amÃg a héján kis fekete buborékok keletkeznek (kb. 15 perc). MegtisztÃtjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát átpréseljük. MindkettÅ‘t összekeverjük a darált hússal, a tojással, a joghurttal, a zsemlemorzsával, a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a többi fűszert és a mazsolát, simára gyúrjuk, majd négy lapos fasÃrtot formázunk belÅ‘le. Kivesszük a paprikát a sütÅ‘bÅ‘l, egy nedves ruhával befedjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A húspogácsát a sütÅ‘ben – azonos hÅ‘fokon – mindkét oldalán megsütjük (kb. 10 perc). A répát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A paprikáról lehúzzuk a héját, a húsát csÃkokra vágjuk, és elkeverjük a répával. LeöblÃtjük, lerázzuk a salátaleveleket. A zsemléket felvágjuk, kicsit felmelegÃtjük. Az alsó felükre helyezzük a salátaleveleket, erre a bárányfasÃrtot. A répás keveréket elosztjuk a fasÃrtokon, a tetejükre egy-egy kanál mentapürét teszünk, végül a zsemlék másik felét.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
|