Bárányburger


Hozzávalók (4)


egy mentaágacska
1 evőkanál őrölt mandula
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
só
bors
1 piros és egy sárga húsú paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg darált bárányhús
1db tojás
1 evőkanál natúr joghurt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál édeskömény
fél teáskanál fahéj
1 késhegynyi (pimento) paprika
2 evőkanál mazsola
10 dkg sárgarépa
4 levél fehér jégsaláta (lollo bianco)
4 hamburgerzsemle

Leöblítjük és lecsepegtetjük a mentát, lecsipkedjük a leveleit. A mandulát és a citromlét hozzáadjuk. Meglocsoljuk az olajjal, sóval-borssal ízesítjük. Félbevágjuk és kimagozzuk a paprikákat, és héjával lefelé egy sütőlapra fektetjük őket. 250 fokra (5-ös fokozat) előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a héján kis fekete buborékok keletkeznek (kb. 15 perc). Megtisztítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát átpréseljük. Mindkettőt összekeverjük a darált hússal, a tojással, a joghurttal, a zsemlemorzsával, a sóval és a borssal. Hozzáadjuk a többi fűszert és a mazsolát, simára gyúrjuk, majd négy lapos fasírtot formázunk belőle. Kivesszük a paprikát a sütőből, egy nedves ruhával befedjük, és hagyjuk kicsit hűlni. A húspogácsát a sütőben – azonos hőfokon – mindkét oldalán megsütjük (kb. 10 perc). A répát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A paprikáról lehúzzuk a héját, a húsát csíkokra vágjuk, és elkeverjük a répával. Leöblítjük, lerázzuk a salátaleveleket. A zsemléket felvágjuk, kicsit felmelegítjük. Az alsó felükre helyezzük a salátaleveleket, erre a bárányfasírtot. A répás keveréket elosztjuk a fasírtokon, a tetejükre egy-egy kanál mentapürét teszünk, végül a zsemlék másik felét.


Elkészítési idő: 1 óra.