Gőgös libaleves
Hozzávalók
1,2 kg libacomb
1 vöröshagyma
4 evőkanál olaj
1 babérlevél
1 csapott kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt bors
2 sárgarépa
kis darab (kb. 15 dkg) zeller
30 dkg csiperkegomba
2 dl tejszÃn
1 evőkanál liszt
fél citrom leve
1 evőkanál mustár
1 kiskanálnyi fölaprÃtott friss vagy feleannyi szárÃtott tárkonylevél
a levesbetéthez:
4 szelet kenyér
A combokat lebÅ‘rözzük, kicsontozzuk, húsukat egycentis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztÃtjuk, finomra aprÃtjuk, az olajon közepes lángon megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Ezalatt a répát, a zellert meg a gombát megtisztÃtjuk, az elÅ‘bbieket egycentis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. Mindet a libához adjuk, 10 percig pároljuk, majd szűk 1 liter vÃzzel fölöntjük, 5 percig forraljuk. A tejszÃnt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, és a levest ezzel sűrÃtjük. 2 percnyi fÅ‘zés után a tárkonnyal fűszerezzük. Tálaláskor kis kockákra vágott, pirÃtott kenyeret szórunk bele.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 40 perc.
Egy adag: 797 kcal / 3332 kJ.
Italajánlat: száraz rosé bor (Soproni kékfrankos rosé ’98).
Recept: Hargitai György. |
|
|
|