Gőgös libaleves


Hozzávalók


1,2 kg libacomb
1 vöröshagyma
4 evőkanál olaj
1 babérlevél
1 csapott kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt bors
2 sárgarépa
kis darab (kb. 15 dkg) zeller
30 dkg csiperkegomba
2 dl tejszín
1 evőkanál liszt
fél citrom leve
1 evőkanál mustár
1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
a levesbetéthez:
4 szelet kenyér

A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, húsukat egycentis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olajon közepes lángon megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Egy kevés vizet öntünk alá és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Ezalatt a répát, a zellert meg a gombát megtisztítjuk, az előbbieket egycentis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. Mindet a libához adjuk, 10 percig pároljuk, majd szűk 1 liter vízzel fölöntjük, 5 percig forraljuk. A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, és a levest ezzel sűrítjük. 2 percnyi főzés után a tárkonnyal fűszerezzük. Tálaláskor kis kockákra vágott, pirított kenyeret szórunk bele.


Elkészítési idő: 1 óra 40 perc.
Egy adag: 797 kcal / 3332 kJ.
Italajánlat: száraz rosé bor (Soproni kékfrankos rosé ’98).

Recept: Hargitai György.