Brokkolis torta
Hozzávalók
tésztához: 30 dkg liszt + a formához 1/2 tasak sütÅ‘por 10 dkg vaj + a formához 1 tojás 1,5-2 dl tejföl töltelékhez: 1,2 kg brokkoli (tisztÃtva 70-80 dkg) 1 csipet Å‘rölt szerecsendió 15 dkg reszelt sajt 2 dl tejföl 1 evÅ‘kanál vágott petrezselyem 1 tojás
A lisztet összekeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval, és összemorzsoljuk a vajjal. Beledolgozzuk a tojássárgáját (a fehérjét majd a töltelékhez használjuk el), a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk. Letakarjuk, és a hűtőben legalább fél óráig pihentetjük.
ElkészÃtés: MegtisztÃtjuk a brokkolit, kisebb rózsákra szedjük, megmossuk. lobogó, enyhén sós vÃzben 7-8 percen át fÅ‘zzük, majd kiszedjük, és hideg vÃzben lehűtjük. Alaposan lecsepegtetjük. A sütÅ‘t 180 fokra (gázsütÅ‘ 2. fokozat) elÅ‘melegÃtjük. Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, majd belenyomkodjuk úgy, hogy a peremére is jusson. Villával megszurkáljuk az alját, és a sütÅ‘ben 15 percig sütjük. A brokkolit sóval, borssal, szerecsendióval ÃzesÃtjük, és az elÅ‘sütÅ‘t tésztára terÃtjük. Összekeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a petrezselymet, a tojást és a tésztából kimaradt tojásfehérjét, sózzuk, borsozzuk. A keveréket ráöntjük a brokkolira, és visszatesszük a sütÅ‘be még 15-20 percre. Amikor szép piros a teteje, kivesszük, és szeletekben tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc.
|