Brokkolikrémleves mandulával


Hozzávalók


1 tasak (kb. 50 dkg) mélyhűtött brokkoli
2 nagyobb burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál margarin
1 dl főzőtejszín
2 zöldségleves kocka
só
őrölt bors
őrölt szerecsendió
majoranna
zsálya
10 dkg durvára vágott mandula
4 szelet kenyér




A brokkolit kiolvasztjuk - ha szükséges - , rózsáira szedjük. A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát durvára vágjuk. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk és apróra felkockázzuk. Egy nagyobb fazékban megolvasztjuk a margarint és beleszórjuk a hagymát, fokhagymát. 1 perc párolás után (a hagymának nem szabad megpirulnia!) belekeverjük a brokkolit is, majd gyakran megkeverve kb. 5 percig pároljuk. Ezután felengedjük 8 dl vízzel, beledobjuk a 2 leveskockát és a felkockázott burgonyát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csipetnyi szerecsendióval, késhegynyi majorannával és zsályával fűszerezzük. Fedő alatt addig főzzük, amíg a hozzávalók puhára főnek. Közben a kenyeret és a mandulát megpirítjuk, a kenyeret felkockázzuk. Mikor a leves megfőtt, levesszük a tűzről, és merülőmixerrel simára turmixoljuk. A tejszínt hozzákeverve még egyszer felforraljuk a levest. Forrón, a pirított mandulával és a kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.