Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével


Hozzávalók


80 dkg kicsontozott, pörköltnek
való vaddisznóhús (legjobb
a lapocka, a csülök, a lábszár,
a hasaalja)
2 közepes vöröshagyma
8 dkg sertészsír (de 6 evőkanál
olajjal is készíthetjük)
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 mokkáskanál majoránna
2 dl vörösbor
4 szem borókabogyó
2 zöldpaprika, 1 erős paprika
1 evőkanál paradicsompüré
8 dkg füstölt szalonna
1 kiskanál csemege pirospaprika
a pirított dödölléhez:
1,2 kg burgonya
1 kiskanál só
20 dkg finomliszt
2 vöröshagyma, 8 dkg sertészsír
(vagy 8 evőkanál olaj)

A húst megmossuk, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Fél perc elteltével leszűrjük, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, s a hússal együtt a forró olajon megpirítjuk. A zúzott fokhagymával, sóval, majoránnával ízesítjük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Amint forr, kis lángra állítjuk, és lefödve kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókabogyót 1 deci vízben pár percig főzzük, a pörköltre szűrjük, aminek elfövő levét folyamatosan vízzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikákat beledobjuk, a paradicsompürével ízesítjük, és még néhány percig tovább főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. Visszamaradó zsírját a pirospaprikával színezzük, és azonnal fél deci vízzel fölöntjük, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, még 2 percig főzzük, és ha kell, utánasózzuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd puhára főzzük. A lisztet egy serpenyőben közepes lángon szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A burgonyát főzőlevében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Erőteljesen keverve (ezt nem lehet elmismásolni) a tűzön 2-3 percig főzzük. Ezután lehúzzuk, és a keverést még 5 percig folytatjuk. Ha kész, félretesszük. Pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát (lehet apróra is vágni), és a forró olajon szalmasárgára pirítjuk. Következik a tálalás: a maradék olajba mártott evőkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, a pirított hagymával megkenegetjük a szalonnapörccel meghintjük. A pörköltet melléhalmozzuk.


Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 4469 kcal / 1069 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Villányi cabernet sauvignon barrique '97.