Vasi vaddisznópörkölt pirÃtott dödölével
Hozzávalók
80 dkg kicsontozott, pörköltnek való vaddisznóhús (legjobb a lapocka, a csülök, a lábszár, a hasaalja) 2 közepes vöröshagyma 8 dkg sertészsÃr (de 6 evÅ‘kanál olajjal is készÃthetjük) 3 gerezd fokhagyma 1 kiskanál só 1 mokkáskanál majoránna 2 dl vörösbor 4 szem borókabogyó 2 zöldpaprika, 1 erÅ‘s paprika 1 evÅ‘kanál paradicsompüré 8 dkg füstölt szalonna 1 kiskanál csemege pirospaprika a pirÃtott dödölléhez: 1,2 kg burgonya 1 kiskanál só 20 dkg finomliszt 2 vöröshagyma, 8 dkg sertészsÃr (vagy 8 evÅ‘kanál olaj)
A húst megmossuk, majd forrásban lévÅ‘ vÃzbe rakjuk. Fél perc elteltével leszűrjük, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztÃtjuk, finomra aprÃtjuk, s a hússal együtt a forró olajon megpirÃtjuk. A zúzott fokhagymával, sóval, majoránnával ÃzesÃtjük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Amint forr, kis lángra állÃtjuk, és lefödve kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókabogyót 1 deci vÃzben pár percig fÅ‘zzük, a pörköltre szűrjük, aminek elfövÅ‘ levét folyamatosan vÃzzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikákat beledobjuk, a paradicsompürével ÃzesÃtjük, és még néhány percig tovább fÅ‘zzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt szűrÅ‘lapáttal kiemeljük belÅ‘le. Visszamaradó zsÃrját a pirospaprikával szÃnezzük, és azonnal fél deci vÃzzel fölöntjük, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, még 2 percig fÅ‘zzük, és ha kell, utánasózzuk. AmÃg a hús puhul, elkészÃtjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztÃtjuk, kockákra vágjuk és lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd puhára fÅ‘zzük. A lisztet egy serpenyÅ‘ben közepes lángon szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszÃnűre pirÃtjuk. A burgonyát fÅ‘zÅ‘levében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. ErÅ‘teljesen keverve (ezt nem lehet elmismásolni) a tűzön 2-3 percig fÅ‘zzük. Ezután lehúzzuk, és a keverést még 5 percig folytatjuk. Ha kész, félretesszük. Pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát (lehet apróra is vágni), és a forró olajon szalmasárgára pirÃtjuk. Következik a tálalás: a maradék olajba mártott evÅ‘kanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, a pirÃtott hagymával megkenegetjük a szalonnapörccel meghintjük. A pörköltet melléhalmozzuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 4469 kcal / 1069 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Villányi cabernet sauvignon barrique '97.
|