Káposztás knédli


Hozzávalók


a tésztához:
50 dkg finomliszt
2 tojás
1 mokkáskanál só
8 dkg puffasztott rizs
25 dkg savanyú káposzta
6 dkg vaj
a mártáshoz:
25 dkg húsos, füstölt
szalonna
2 evőkanál finomliszt
4 dl tej
1 kiskanál őrölt köménymag
őrölt fekete bors, só
1 dl tejföl
1 csokor petrezselyem

A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci - vízzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük. A masszát vastag csíkban egy tiszta vízbe mártott, vajjal vékonyan megkent konyharuhára halmozzuk. A kendőt ráhajtjuk, összegöngyöljük, és vékony spárgával átkötjük. Forrásban lévő sós vízbe téve, kis lángon gyöngyöző forralással 35-40 perc alatt megfőzzük. Ezalatt a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, elkeverjük, majd a tejjel fel- öntve felforraljuk. Köménnyel, őrölt borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. A tűzről levéve a tejfölt és a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk. A megfőtt knédlit a vízből kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a konyharuhából kibontjuk. Fölszeleteljük, majd a szalonnás mártással körülöntve tálaljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 5368 kcal / 1284 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói juhfark.

Jótanács: - A káposztás knédli önmagában, önálló ételként is megállja a helyét, köretnek is nagyszerû, például mártásos vadhúsokhoz is jól illik..