Káposztás knédli
Hozzávalók
a tésztához: 50 dkg finomliszt 2 tojás 1 mokkáskanál só 8 dkg puffasztott rizs 25 dkg savanyú káposzta 6 dkg vaj a mártáshoz: 25 dkg húsos, füstölt szalonna 2 evőkanál finomliszt 4 dl tej 1 kiskanál őrölt köménymag őrölt fekete bors, só 1 dl tejföl 1 csokor petrezselyem
A knédlihez a lisztet a tojással, a sóval és annyi - kb. 3 deci - vÃzzel dolgozzuk össze, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. A puffasztott rizst és a kissé összevágott káposztát hozzáadjuk, majd alaposan elkeverjük. A masszát vastag csÃkban egy tiszta vÃzbe mártott, vajjal vékonyan megkent konyharuhára halmozzuk. A kendÅ‘t ráhajtjuk, összegöngyöljük, és vékony spárgával átkötjük. Forrásban lévÅ‘ sós vÃzbe téve, kis lángon gyöngyözÅ‘ forralással 35-40 perc alatt megfÅ‘zzük. Ezalatt a szalonnát apró kockákra vágjuk és zsÃrjára sütjük. A liszttel meghintjük, elkeverjük, majd a tejjel fel-
öntve felforraljuk. Köménnyel, őrölt borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. A tűzről levéve a tejfölt és a finomra vágott
petrezselymet is hozzáadjuk. A megfÅ‘tt knédlit a vÃzbÅ‘l kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a konyharuhából kibontjuk. Fölszeleteljük, majd a szalonnás mártással körülöntve tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 5368 kcal / 1284 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Somlói juhfark.
Jótanács: - A káposztás knédli önmagában, önálló ételként is megállja a helyét, köretnek is nagyszerû, például mártásos vadhúsokhoz is jól illik..
|