Lenmagos padlizsántorta fokhagymás joghurttal


Hozzávalók (8 szelet)


a tésztához:
25 dkg liszt
3 dkg lenmag
2 tojássárgája
20 dkg Rama margarin, só
a sütéshez: olaj

a tetejére:
4 kisebb padlizsán
2 tojás
1 dl tej
1 evőkanál búzakeményítő
1 kiskanál fokhagymás só
őrölt bors
a fokhagymás joghurthoz:
3 dl joghurt
fél fej fokhagyma
csipetnyi só és cukor

A lisztet a lenmaggal, a tojások sárgájával, a margarinnal és csipetnyi sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt a padlizsánokat - miután végeiket levágtuk - kisujjnyi karikákra szeljük, megsózzuk, majd egymás után, forró olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. A tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott tortaformát. A padlizsánkarikákat elrendezzük benne. A tojásokat a tejjel meg a búzakeményítővel simára keverjük, fokhagymás sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd a padlizsánra öntjük. A maradék tésztából peremet sodrunk, tetejét tejjel megkenjük és előmelegített sütőben 180 °C-on 30-35 perc alatt megsütjük. Közben a joghurtot az összezúzott fokhagymával elkeverjük, pici cukorral és sóval ízesítjük, majd behűtjük. A padlizsántorta mellé kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 1831 kcal / 438 kJ.
Italajánlat: Villányi chardonnay barrique '99.