Borjúlábszár narancsmártásban


Hozzávalók


4 szelet borjúlábszár (csonttal együtt)
1 narancs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
4 szegfűbors
1 babérlevél
1 dl fehérbor
1 húsleveskocka
1 evőkanál vágott petrezselyem




A borjúlábszárat már a boltban a hentessel felszeleteltetjük, otthon vastagon bedörzsöljük őrölt borssal. A narancsot forró vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a héját apróra vágjuk. Meghámozzuk a hagymát, a fokhagymát. A hagymát lereszeljük, a fokhagymát összenyomjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük. 2 evőkanál olajat összekeverünk a reszelt hagymával, a fokhagymával, a sárgarépával, a citromlével, a narancs héjával és levével meg a szegfűborssal. Az előkészített húst beletesszük ebbe a pácba, mellédobjuk a babérlevelet, és másnapig hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítés: Másnap kivesszük a húst a pácléből, a ráragadt zöldségeket lekaparjuk, félretesszük. Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, a szeleteket hirtelen átsütjük, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a páclével, és lefedve kb. 1,5 órán át pároljuk. Amikor megpuhult a hús, kivesszük, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőben visszamaradt léből kidobjuk a babérlevelet, belemorzsoljuk a húsleveskockát, a pácoláshoz használt zöldségekkel felforraljuk, majd ha kissé kihűlt, összeturmixoljuk. A hús mellé tesszük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


Elkészítési idő: 30 perc.