Bolognai spagetti


Hozzávalók


40 dkg spagetti
4 dkg parmezán vagy azt helyettesítő más reszelt sajt
A mártáshoz:
1 fej hagyma
1 sárgarépa
kevés zeller zöldje
1 húsleveskocka
1 evőkanál olaj
5 dkg húsos szalonna
25 dkg darált marhahús
7 dkg paradicsompüré
1 babérlevél
só
bors
cukor




A hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát feloldjuk három deciliter forró vízben. Felhevítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, megsózzuk-borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve harminc-negyven percig pároljuk. A spagettifőzés olasz módja: marokra fogva beleengedjük a végét a forró vízbe, s ahogy megpuhul, fokozatosan utánaengedünk, mindaddig, amíg a csomó vége belecsúszik a vízbe anélkül, hogy eltörne. Leszűrjük, s lehetőleg mindenkinek a tányérjába külön tálaljuk, így a húsos mártást ráöntve, reszelt sajttal megszórva szebben mutat és jobban ízlik.