Almatorta


Hozzávalók


12 szelethez:
1 kg savanykás alma
12 evőkanál almapálinka (triple sec likőr)
5 tojás
25 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg vaj ( margarin) + a formához
3 evőkanál citromlé
35 dkg liszt + a formához
1/2 teáskanál sütőpor
3 dkg vágott mogyoró
1 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál porcukor
1 zöldalma

Az almát meghámozzuk, húsát lereszeljük, elkeverjük 6 evőkanál pálinkával (vagy likőrrel), és 5 percig állni hagyjuk. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Elkészítés: A cukrot a vaníliás cukorral, a vajjal habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, a maradék pálinkát vagy likőrt, és 2 evőkanál citromlevet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mogyoróval és a fahéjjal, és a masszára szórjuk. Alaposan kikeverjük, beledolgozzuk a reszelt almát, és beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát a formába simítjuk, és a sütőben kb. 60 percig sütjük. Kivesszük, kihűtjük, majd vastagon megszórjuk porcukorral. A zöldalmát megmossuk, nyolc gerezdre vágjuk, magházát kiemeljük. A gerezdekből egyre nagyobb V-alakú darabokat vágunk ki, ezeket egymásba rakjuk, és kissé szétcsúsztatjuk. A maradék citromlével megcsepegtetjük. Aljukat egyenesre vágjuk, hogy ne billegjenek, és a szeletek helyét kijelölve a tortára rakjuk.