Almatorta
Hozzávalók
12 szelethez: 1 kg savanykás alma 12 evÅ‘kanál almapálinka (triple sec likÅ‘r) 5 tojás 25 dkg cukor 1 tasak vanÃliás cukor 25 dkg vaj ( margarin) + a formához 3 evÅ‘kanál citromlé 35 dkg liszt + a formához 1/2 teáskanál sütÅ‘por 3 dkg vágott mogyoró 1 teáskanál Å‘rölt fahéj 4 evÅ‘kanál porcukor 1 zöldalma
Az almát meghámozzuk, húsát lereszeljük, elkeverjük 6 evÅ‘kanál pálinkával (vagy likÅ‘rrel), és 5 percig állni hagyjuk. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy kb. 24 cm átmérÅ‘jű kapcsos tortaformát. A sütÅ‘t 180 C-fokra (gázsütÅ‘ 2. fokozat) elÅ‘melegÃtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
ElkészÃtés: A cukrot a vanÃliás cukorral, a vajjal habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, a maradék pálinkát vagy likÅ‘rt, és 2 evÅ‘kanál citromlevet. A lisztet összekeverjük a sütÅ‘porral, a mogyoróval és a fahéjjal, és a masszára szórjuk. Alaposan kikeverjük, beledolgozzuk a reszelt almát, és beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát a formába simÃtjuk, és a sütÅ‘ben kb. 60 percig sütjük. Kivesszük, kihűtjük, majd vastagon megszórjuk porcukorral. A zöldalmát megmossuk, nyolc gerezdre vágjuk, magházát kiemeljük. A gerezdekbÅ‘l egyre nagyobb V-alakú darabokat vágunk ki, ezeket egymásba rakjuk, és kissé szétcsúsztatjuk. A maradék citromlével megcsepegtetjük. Aljukat egyenesre vágjuk, hogy ne billegjenek, és a szeletek helyét kijelölve a tortára rakjuk.
|