Nagykunsági kakaspörkölt
Hozzávalók
(8-10)
1 konyhakész kakas (kb. 4-4,5 kg) 3 nagy vöröshagyma 20 dkg zsÃr só 4-5 evÅ‘kanál pirospaprika 1 dl száraz vörösbor erÅ‘s paprika (szárÃtott vagy friss)
A kakast egyforma méretű darabokra vágjuk. A hagymát megtisztÃtjuk, felaprÃtjuk, majd a zsÃron szép aranyszÃnűre pároljuk. Egy kevés sót is szórhatunk rá, nehogy odakapjon. A kakasdarabokat rádobjuk, és egy kissé megpirÃtjuk. Ez kb. 20-30 perc, ezalatt a húsok szép barnára szÃnezÅ‘dnek, és egy kis levet engednek. Ezután a pirospaprikával meghintjük, a borral és annyi vÃzzel, amennyi éppen ellepi felengedjük. Megsózzuk, az erÅ‘s paprikával fűszerezzük és lassú tűzön jó puhára fÅ‘zzük, jól besűrÃtjük. Galuskával vagy pirÃtott tarhonyával kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 3 óra.
Egy adag: 903 kcal / 3774 kJ.
Italajánlat: félszáraz vörösbor.
|