Nagykunsági kakaspörkölt


Hozzávalók (8-10)


1 konyhakész kakas (kb. 4-4,5 kg)
3 nagy vöröshagyma
20 dkg zsír
só
4-5 evőkanál pirospaprika
1 dl száraz vörösbor
erős paprika (szárított vagy friss)

A kakast egyforma méretű darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd a zsíron szép aranyszínűre pároljuk. Egy kevés sót is szórhatunk rá, nehogy odakapjon. A kakasdarabokat rádobjuk, és egy kissé megpirítjuk. Ez kb. 20-30 perc, ezalatt a húsok szép barnára színeződnek, és egy kis levet engednek. Ezután a pirospaprikával meghintjük, a borral és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi felengedjük. Megsózzuk, az erős paprikával fűszerezzük és lassú tűzön jó puhára főzzük, jól besűrítjük. Galuskával vagy pirított tarhonyával kínáljuk.


Elkészítési idő: 3 óra.
Egy adag: 903 kcal / 3774 kJ.
Italajánlat: félszáraz vörösbor.