Nagybaracskai halászlé bográcsban


Hozzávalók


2 db 1-1,5 kg-os ponty
1 kg másfajta hal
vöröshagyma
1-2 db zöldpaprika estleg cseresznyepaprika
1 db közepes paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
10 dkg fűszerpaprika, só
13-15 l-es bogrács
hogy a hal főzés során össze ne törjön

A friss halat megtisztítjuk, felbontjuk, mélyen irdaljuk, daraboljuk. Külön tesszük a halfejet, hasaaljat, farkát. A 6-7 cm-es haldarabokat besózzuk és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bogracsba betesszük a halfejet, hasaalját, farkát, az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáöntünk 5 l vizet, hozzáadjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, cseresznyepaprikát. Fontos, hogy a fűszerpaprikát akkor adjuk hozzá, mikor a lé forrni kezd. Erős tűzön 25 percig főzzük, majd hozzáadjuk a haldarabokat és még 18 pecig főzzük. A főzés befejezése előtt megkóstoljuk, ha kell sózzuk. A kész halászlevet átszűrjük. A haldarabokat külön tányéron, a levet frissen kifőzött gyufaszál tésztával kínáljuk.


Recept: Farkas József.