Vilmoskörtetorta


Hozzávalók


a tésztához: 25 dkg liszt
8 dkg cukor
só
1 tojás
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
12 dkg Rama margarin
a töltelékhez: 1,5 kg körte
1 evőkanál citromlé
a tetejére: 2 tojás
2 dl tejszín
2 dl tejföl
só
5 dkg cukor
csipetnyi őrölt fahéj
5 dkg Kalifa mandula
1 csomag vaníliáscukor
a nyújtáshoz: liszt

A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, majd befedve lagalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben a körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat a citromlével megöntözzük. A tésztát liszttel behintett deszkán egy 28 centi átmérőjű tortaforma méretére nyújtjuk, - ki is bélelhetjük vele úgy, hogy az oldalára is jusson, majd a körteszeleteket csinosan elrendezzük benne. Ezután 225 °C-ra (légkeveréses sütőben 210 °C) előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük. Közben a tojásokat a tejszínnel, a tejföllel, egy csipetnyi sóval, a cukorral, a fahéjjal összekeverjük. A mandulát barna héjától megtisztítjuk, felaprítjuk és szárazon megpirítjuk. Az elősütött tésztát a mandulával megszórjuk, a tojásos masszával leöntjük, és újabb 40-45 percre a sütőbe visszatoljuk. Amikor elkészült, a vaníliás cukorral meghintjük, majd egy rácson hagyjuk legalább 1 órán át hűlni. Cikkekre vágva kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + a tészta pihentetése.
Egy adag: 568 kcal / 2374 kJ.
Italajánlat: félszáraz-félédes palackos erjesztésû pezsgõ.