Vilmoskörtetorta
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt 8 dkg cukor só 1 tojás 1 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 12 dkg Rama margarin a töltelékhez: 1,5 kg körte 1 evÅ‘kanál citromlé a tetejére: 2 tojás 2 dl tejszÃn 2 dl tejföl só 5 dkg cukor csipetnyi Å‘rölt fahéj 5 dkg Kalifa mandula 1 csomag vanÃliáscukor a nyújtáshoz: liszt
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, majd befedve lagalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Közben a körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat a citromlével megöntözzük.
A tésztát liszttel behintett deszkán egy 28 centi átmérÅ‘jű tortaforma méretére nyújtjuk, - ki is bélelhetjük vele úgy, hogy az oldalára is jusson, majd a körteszeleteket csinosan elrendezzük benne. Ezután 225 °C-ra (légkeveréses sütÅ‘ben 210 °C) elÅ‘melegÃtett sütÅ‘be toljuk, és kb. 20 percig sütjük.
Közben a tojásokat a tejszÃnnel, a tejföllel, egy csipetnyi sóval, a cukorral, a fahéjjal összekeverjük. A mandulát barna héjától megtisztÃtjuk, felaprÃtjuk és szárazon megpirÃtjuk.
Az elÅ‘sütött tésztát a mandulával megszórjuk, a tojásos masszával leöntjük, és újabb 40-45 percre a sütÅ‘be visszatoljuk. Amikor elkészült, a vanÃliás cukorral meghintjük, majd egy rácson hagyjuk legalább 1 órán át hűlni. Cikkekre vágva kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 30 perc + a tészta pihentetése.
Egy adag: 568 kcal / 2374 kJ.
Italajánlat: félszáraz-félédes palackos erjesztésû pezsgõ.
|